Šeštadienis, 20 balandžio, 2024

Vaistininkai: briliantinei žalumai ne vieta ant kiaušinių

Ar jau skaitėte?

Velykas pasitinkant savo namuose ar sodyboje per visuotinį karantiną, sveikatos specialistai pataria dar labiau paisyti auksinės taisyklės – saiko. Neverta ruošti gausybės patiekalų, kuriuos tektų kimšti dar kelias pošventines dienas, kiaušinių rekomenduojama per dieną suvalgyti ne daugiau kaip 2-3, o juos marginant svarbu įvertinti naudojamų medžiagų poveikį sveikatai.

- Reklama -
 

„Per šias Velykas svarbus kiekvieno iš mūsų sąmoningumas. Net ir švęsdami be vaikų, tėvų ar senelių ruošime tradicinius patiekalus, laikysimės velykinių papročių, tad stalas bus gausesnis, įvairesnis. Tačiau pasitinkant šventes gerokai siauresniame artimųjų rate nei įprasta, reikėtų įvertinti realų maisto poreikį, neprisigaminti per daug, o po to – nepersivalgyti. Maistas turėtų būti šviežias, kokybiškas, nepasibaigusio galiojimo. Visgi minimalia vaistinėle vertėtų pasirūpinti iš anksto ir įsitikinti, kad turime virškinimą gerinančių fermentų, arbatų“, – sako vienos Lietuvoje veikiančios vaistinių tinklo vaistininkas Tadas Labanauskas.

Briliantine žaluma marginti kiaušiniai valgyti netinka

Kiaušinių marginimas Velykoms yra viena svarbiausių tradicijų, tačiau vaistininkai nori atkreipti dėmesį į populiarų margučių spalvinimo būdą briliantine žaluma. Šį preparatą artėjant Velykoms klientai iš vaistinių tiesiog iššluoja, kaip ir marlę, kuri naudojama kiaušiniams apvynioti kartu su svogūnų lukštais ar miško ir pievų augalų lapais bei žiedais.

„Deja, briliantine žaluma nudažytų kiaušinių baltymas taip pat nusidažo, todėl toks margutis, nors ir labai gražus, valgyti nebetinkamas“, – perspėja T. Labanauskas.

Pačius kiaušinius irgi reikia laikyti tinkamai. Rekomenduojama išvirtus kiaušinius suvalgyti per 3-4 dienas. Jie turėtų būti laikomi šaldytuve, ne aukštesnėje nei 7-10 laipsnių temperatūroje. Išvirti kiaušiniai kambario temperatūroje neturėtų stovėti ilgiau nei dvi valandas, kitaip gali pradėti gesti.

- Reklama -

Pasak geriausiu 2019 metų vaistininku pripažinto T. Labanausko, per dieną galima suvalgyti ne daugiau kaip 2-3, o per savaitę – 5-6 kiaušinius.

Nedarykite iš savęs šiukšliadėžės

Gintarinė vaistinė vaistininkas Tadas Labanauskas.

Velykų šventėms patiekalais gausiai nukrauti stalai dažnai priverčia pamiršti saiką.

„Paprastai per didžiausias metų šventes gyventojai yra linkę priruošti tiek patiekalų, kad jų neįmanoma suvalgyti per vieną dieną. Rekomenduočiau stengtis neruošti maisto didelėmis porcijomis, nes šviežias maistas ne tik skanesnis, bet ir sveikesnis. Atsargūs būkite ir jei susiruošėte gaminti iš turimų atsargų. Įsitikinkite, ar produktai tinkamo galiojamo, nesugedę, nepakitusi jų spalva, kvapas, konsistencija. Nereiktų iš savęs daryti šiukšliadėžių, verčiant suvalgyti viską, kad nereiktų išmesti“, – pasakoja vaistininkas.

 

Atsisėdus prie šventinio stalo nebūtina pulti visko ragauti iš karto. Suvalgius vieną porciją būtų pravartu atsistoti, pajudėti. Pavalgius sotumas jaučiamas tik praėjus 20 minučių, todėl reiktų neapsigauti, tikrai spėsite viską paragauti.

Ką daryti persivalgius?

Pajutus nemalonų skausmą pilvo srityje, sunkumo jausmą, šleikštulį, pykinimą galima išgerti virškinimą gerinančių fermentų, šiltos kmynų, saldžiųjų pankolių ar kiaulpienės šaknų arbatos.

„Svarbu valgyti lėtai, maistą gerai sukramtyti. Venkite virškinimą apsunkinančio riebaus maisto, nepiktnaudžiaukite alkoholiu. Jeigu įmanoma, į šventinio stalo racioną įtraukite daugiau šviežių daržovių ir vaisių, nepiktnaudžiaukite riebiais padažais, saldumynais, nepadauginkite druskos bei aštrių prieskonių“, – sako T. Labanauskas.

Labai svarbu nepamiršti pavalgius pakilti nuo stalo, šiek tiek pajudėti, nes judėjimas gerina virškinimą.

„Jeigu nesate saviizoliacijoje ir turite galimybes laikytis karantino metu būtinos socialinės distancijos – išeikite į lauką pasivaikščioti gamtoje, tačiau būtinai dėvėkite medicininę kaukę ir apsaugines pirštines. Pavalgę neikite iš karto miegoti, tačiau ir nesugalvokite sportuoti“, – pataria vaistininkas.

 

Stiprus pilvo skausmas, pykinimas, silpnumas, pakilusi temperatūra, sutrikęs virškinimas, paleisti viduriai – tai gali būti apsinuodijimo požymiai.

„Tada patarčiau išgerti aktyvintos anglies 10-20 tablečių vienu sykiu – ne 2-3, kaip daugelis daro, gerti šiltos ramunėlių, šalavijų ar medetkų arbatos. Jei vemiate ar viduriuojate, gerkite daug negazuoto mineralinio vandens arba vaistinėje pirktų elektrolitų, esant viduriavimui patariama įsigyti ir vartoti gerųjų bakterijų. Jei simptomai nepraeina ilgiau nei porą dienų, kyla temperatūra, būtinai kreipkitės į medikus. Saugokite save ir kitus“, – palinkėjo T. Labanauskas.

TOP naujienos

Palangoje atidengtas paminklas Prezidentui Antanui Smetonai

Palangoje atidengtas paminklas paminklo Vasario 16-osios Akto signatarui, Lietuvos Tarybos Pirmininkui, Lietuvos Valstybės Prezidentui Antanui Smetonai. Paminklo atidengimo renginyje dalyvavo šalies Prezidentas Gitanas Nausėda. Pagerbtas...

Artimiausią parą daugelyje rajonų palis, vyraus nedidelis lietus

Artimiausią parą Lietuva dar  išliks pietinio ciklono veikimo zonoje. Rugsėjo 12-os naktį daugelyje rajonų palis, vyraus nedidelis lietus. Vėjas šiaurės rytų, šiaurės, 5–10 m/s. Temperatūra...

Horoskopai rugpjūčio 30 dienai

AVINASRodos, viskas ramu tyku, ir staiga - uraganas ir chaosas. Tokia jau šiandien Avinų diena. Daug reikš jausmai - tiek jūsų paties, tiek kitų...

Mėgstamiausia lietuvių daržovė „Rimi“ – pigiau: po švenčių padėkos ne tik piniginė, bet ir organizmas

Bulvių rastume kiekvieno lietuvio virtuvėje – retas be jų patiekalų apsieina bent dieną. Jos nebrangios ir yra puikus, sotus įvairių patiekalų ingredientas. Be to,...

Už žalą parduotuvei dėl daugiabutyje trūkusio vamzdžio – atsakomybė daugiabučio namo administratoriui

Klaipėdos apylinkės teismo Klaipėdos miesto rūmuose išnagrinėta civilinė byla pagal ieškovės ADB „Compensa Vienna Insurance Group“ ieškinį atsakovei UAB „Civinity namai Klaipėda“ dėl žalos atlyginimo, tretieji asmenys, nepareiškiantys savarankiškų reikalavimų, UAB „De jure“, UAB...

Slyvų sezonas prasideda. Džiovintų slyvų džemas (receptas)

Geltonos, raudonos, žalios, violetinės, purpurinės ar juodos slyvos pasižymi maloniai kontrastuojančiu saldžiarūgščiu skoniu, jaučiamos šiek tiek pikantiškos natos. Atėjus šių vaisių sezonui, sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pasakoja apie jų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS