Sekmadienis, 5 gegužės, 2024

Vaflių dienos proga prisiminkite vaikystę – švediškas receptas padės kūrybiškai panaudoti maisto likučius

Ar jau skaitėte?

Tarptautinė vaflių diena – proga pasimėgauti gardžiais ankstyvaisiais arba vėlyvaisiais pusryčiais. Už tai turėtume dėkoti švedams, mat būtent jie yra šios proginės dienos pradininkai, ten ją vadina „Våffeldagen“. O gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pažymi, kad net ir vafliai gali būti sveikatai palankios mitybos dalis: jų tešlą galima ruošti ne tik iš klasikinių ingredientų, bet ir įtraukti daržovių, pavyzdžiui, batatų ar cukinijų. Taip pat prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva sako, kad vaflių galime skanauti su įvairiais pigiais, bet skaniais pagardais: pikantiškus pusryčius puikiai tinka gardinti prieskoninėmis žolelėmis, sūriu, mėsa, daržovėmis ar kitais pamėgtais ingredientais.

- Reklama -

Vafliai iš daržovių – sveikatai palankesnė alternatyva

Daugelis dar nuo vaikystės laikų įpratę valgyti saldžius vaflius, pagardintus uogienėmis, džemais, cukraus pudra ar grietinėle. Vis dėlto, anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, tokių vaflių alternatyva, pagaminta iš saldžiųjų bulvių ar cukinijų, būtų sveikatai palankesnis mitybos sprendimas.

Klasikiniai vafliai.

„Iš saldžiųjų bulvių ar cukinijų pagaminti vafliai yra sveikatai palankesnis variantas palyginus su tais, kurie pagaminti iš rafinuotų miltų ir cukraus. Šiose daržovėse yra svarbiausių vitaminų, mineralų ir skaidulų: saldžiosiose bulvėse gausu antioksidantų, pavyzdžiui, beta karotino, vitaminų A ir C, gerinančių akių sveikatą bei stiprinančių imunitetą. O cukinijos pasižymi mažu kalorijų kiekiu, jose taip pat yra vitaminų A ir C bei kalio, kuris palaiko širdies sveikatą ir reguliuoja kraujospūdį. Tad į vaflių tešlą įmaišę šių daržovių, padidinsite jų maistinę vertę ir kartu sumažinsite perdirbtų ingredientų naudojimą“, – rekomenduoja gydytoja dietologė.

Saldieji vafliai tiks skanauti ypatingomis progomis

Vis dėlto, desertai – tai ypatingų progų skanėstai, todėl dr. E. Gavelienė sako, kad jais galima mėgautis saikingai, o patiems gaminantis saldesnius vaflius, galima reguliuoti jų ingredientus, saldumo lygį bei papildomus pagardus.

„Sveikatai palankesni saldūs vafliai gali būti pagaminti iš viso grūdo miltų, saldinti natūraliais produktais, pavyzdžiui, trintais sunokusiais bananais ar datulių tyre. Taip pat saikingai galima pasitelkti ir sveikatai palankesnius riebalus, tarkime, avokadų ar kokosų aliejų, o į vaflių tešlą galima įmaišyti baltymais turtingo graikinio jogurto. Gardinti tokius vaflius taip pat galima įvairias prieskoniais, pavyzdžiui, cinamonu ar vanilės ekstraktu arba vaisiais, uogomis, nesaldintu jogurtu, riešutų sviestu ir pan.“, – pataria gydytoja dietologė.

Belgiškų ir amerikietiškų vaflių skirtumai

Vafliai būna įvairių rūšių, kurių kiekviena turi savo unikalių savybių, pavyzdžiui, belgiški vafliai yra bene geriausiai žinomi, pasižymintys lengvu, puriu vidumi ir traškiais kraštais. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva priduria, kad šios rūšies vafliai gaminami iš mielinės tešlos, todėl jų tekstūra yra švelni ir jais paprastai mėgaujamasi su cukraus pudra, plakta grietinėle bei šviežiomis uogomis.

- Reklama -

„Belgiški vafliai dažnai būna didesni ir storesni nei kitų rūšių vafliai, dar viena pagrindinių vaflių rūšių, klasikiniai amerikietiški vafliai, palyginti su belgiškais, pasižymi tinklelio formos raštu ir šiek tiek tankesne tekstūra. Jie gaminami iš kepimo miltelių arba sodos pagrindu pagamintos tešlos, todėl yra lengvesni ir traškesni. Šie vafliai paprastai patiekiami su sviestu, klevų sirupu ar su traškia šonine. Nors belgiški ir amerikietiški vafliai yra panašūs savo tinklelio raštu, vis dėlto skiriasi jų tekstūra ir sudedamosios dalys: belgiški vafliai dėl mielinės tešlos yra lengvesni ir puresni, o amerikietiški yra šiek tiek tankesni ir traškesni“, – pasakoja O. Suchočeva.

Tarptautinė vaflių diena – ne tik su grietinėle ir uogomis

Vienas iš pastaruoju metu paplitusių netradicinių vaflių gaminimo būdų – tai jų gaminimas su pikantiškais ingredientais, dėl kurių patiekalas gali tapti puikiu pietų ar net vakarienės valgymu. Prekybos tinklo ekspertė kviečia praturtinti gaminamų vaflių tešlą tokiais pigiais ingredientais kaip tarkuotas sūris, žolelės ar net kubeliais supjaustytos daržovės.

„Ant pikantiškų vaflių galima dėti keptų kiaušinių, avokado griežinėlių, šoninės ar salsos, kad vaflių patiekalas būtų išties sotus. Be to, juos galima naudoti kaip duonos ar batono riekelių alternatyvą sumuštiniams. O tarptautinė vaflių diena – puiki proga jais pavaišinti artimuosius“, – teigia O. Suchočeva.

Ekspertė taip pat primena, jog pigiau įsigyti ingredientų vaflių gamybai ir kitų produktų padės tikslus pirkinių krepšelio planavimas bei „Mano Rimi“ lojalumo programa, suteikianti asmeninius pasiūlymus bei papildomas nuolaidas.

Išsisaugokite klasikinių vaflių receptą, kurį galėsite kūrybiškai išnaudoti papildomai pridedant mėgstamų pikantiškų ar saldžių pagardų.

RECEPTAS

Klasikiniai vafliai

Vafliams reikės:

  • 240 g miltų;
  • 1 a. š. druskos;
  • 4 a. š. kepimo miltelių;
  • 2 v. š. cukraus;
  • 2 vnt. kiaušinių;
  • 360 ml šilto pieno;
  • 75 g ištirpinto sviesto;
  • 5 ml vanilės ekstrakto.

Gaminimo eiga:

  1. Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską, kepimo miltelius ir cukrų. Atidėkite mišinį į šalį. Įkaitinkite vaflinę iki norimos temperatūros.
  2. Atskirame dubenyje įmuškite kiaušinius. Įmaišykite pieną, sviestą ir vanilę.
  3. Pieno mišinį supilkite į miltų mišinį. Plakite viską iki vientisos masės.
  4. Supilkite tešlą į įkaitintą vaflinę.
  5. Kepkite vaflius, kol jie taps auksiniai ir traškūs. Patiekite dar šiltus.

Skanaus!

TOP naujienos

Horoskopas spalio 16 dienai

AVINASPasistenkite pagaliau atsikratyti visų ir visko, kas jus gąsdino ir slėgė pastarosiomis dienomis. Blaiviai pagalvojęs suprasite, kad savo nepasitenkinimą ar nuoskaudas turite išsakyti garsiai,...

Onkologinių pacientų badavimas – gydytojų galvos skausmas

Tarp onkologinių pacientų ir jų artimųjų vis dar sklando mitai apie badavimo teikiamą naudą. Gydytojai atkreipia dėmesį, kad badavimas ne tik nepadeda pasveikti, bet...

Nusprendėte ištrinti „Facebook“ profilį?

Per ilgus soc. tinklo naudojimo metus savo profilyje prikaupiame daug nuotraukų ir atsiminimų, kuriuos norisi išsaugoti. Jei kada nuspręsite ištrinti savo paskyrą, vertėtų žinoti,...

Horoskopas gruodžio 15 dienai

AVINASDėl sveikatos šiuo metu neturite problemų. Tik nekalbėkite per garsiai, nes galite greitai užkimti. Būkite mandagus, bet nepatiklus. Geras SUDOKU, čempionatas čia » JAUTISRytinio pokalbio metu...

Egzotiškas, sveikas ir pigus patiekalas – tai, ko reikia jūsų organizmui: sutaupysite produktus įsigydami...

Po šventiškų patiekalų visada norisi ko nors paprasto, tad prisiminkite ryžius su daržovėmis ir kiaušiniais – rytietišką poskonį paliekantis patiekalas nesunkiai paruošiamas ir dažniausiai mėgstamas visos šeimos. Be to, jei po švenčių ruošiatės pataupyti...

Šiandien Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena

Lapkričio 25-oji, trečiadienis, 48 savaitė. Saulė teka 8.08 val., leidžiasi 16.02 val. Dienos ilgumas 7.54 val. Mėnulis (priešpilnis). Vardadieniai: Alanas, Germilė, Jaumantas, Kybartas, Kotryna, Santautas. Datos: Šv. Kotryna, Senbernių diena Tarptautinė kovos su smurtu prieš moteris diena Šios dienos oras: Artimiausiomis dienomis išsilaikys...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS