Penktadienis, 29 kovo, 2024

Sultys iš koncentrato: ką būtina žinoti?

Ar jau skaitėte?

Iš koncentrato pagamintos sultys yra tikros sultys, išspaustos iš tikro vaisiaus. Vis dėlto, prierašas „pagaminta iš koncentrato“ vis dar kelia abejonių, kaip ir kiek tokios sultys yra perdirbtos, netekusios vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Ekspertai atkreipia dėmesį ir į dar vieną aspektą – vaisių sulčių koncentrato gabenimas iš tolimiausių žemės kampelių ne tik eliminuoja sezoniškumą, bet ir gerokai mažiau teršia aplinką anglies dvideginiu.

- Reklama -

Šeimininkės.info – Tai skanu!


„Rinkoje dominuojanti sulčių gamybos technologija ne tik užtikrina įvairiausių vaisių sulčių prieinamumą visus metus, bet ir turi teigiamos įtakos mažinant spaudimą klimatui. Vaisių sulčių koncentrato gamyba reiškia, kad pirmiausiai vaisiai tinkamai sunoksta, žaliava perdirbama jų augimo vietoje ir todėl nereikia jos tūkstančius kilometrų gabenti į kitą pasaulio kraštą, papildomai apdorojus įvairiomis cheminėmis medžiagomis. Geriau susipažinus su sulčių iš koncentrato gamybos specifika tampa aišku, jog žodį „koncentratas“ vis dar gaubia klaidingi mitai ir stereotipai“, – sako didžiausios Lietuvoje vaisių sulčių ir vaisių gėrimų gamybos įmonės „Eckes-Granini Lietuva“ rinkodaros direktorius Vidas Komparskas.

Iš ko gaminamas sulčių koncentratas?

Sulčių koncentravimas reiškia, kad iš augimo vietoje surinktų vaisių išspaudžiamos sultys ir iš jų pašalinama dalis vandens – tokiu atveju gaunamas sulčių koncentratas: tiršta, tąsi, į medų ar sirupą panaši tyrė.

Atgabenus į galutinę perdirbimo vietą vaisių sulčių koncentratui grąžinamas vandens kiekis, kuris buvo pašalintas koncentravimo metu. Niekuo neparemtas mitas, kad į tokias sultis dėl skonio, kvapo ar spalvos pridedama įvairių dirbtinių priedų. Beje, reikia nepamiršti, kad sultys turi natūralių cukrų – kaip ir jų šaltinis vaisius.

Pailginamas vartojimo laikas

- Reklama -

Šviežiai spaustų sulčių galiojimo laikas yra trumpas. Jų apdorojimas karščiu ir vandens išgarinimas leidžia gerokai pailginti vartojimo laiką nenaudojant konservantų ar kitų cheminių medžiagų.

Vaisių sultys koncentravimo metu yra apdorojamos tik saugiu termišku būdu, siekiant išsaugoti kuo daugiau vaisiuje esančių natūralių vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų bei vaisiaus skoninių savybių. Nors vaisių sultyse iš koncentrato lieka mažiau skaidulinių medžiagų ir šiek tiek mažiau vitaminų, tačiau jas vis tiek galima laikyti „skystu vaisiumi“.

Užtikrinamos skoninės savybės

Apelsinmedžiai ir kiti citrusai auga piečiausiai esančiose Europos šalyse ar dar toliau, todėl savo klimato sąlygomis galime kliautis tik atvežtiniais egzotiniais vaisiais. Net ir šiuo metu, kai žiema įpusėjo, parduotuvių lentynose galima rasti įvairių vaisių ar uogų. Vis dėlto, akivaizdu, kad, pavyzdžiui, sezono metu vietoje užaugintos ir žiemą iš pietų atgabentos braškės skonis ir aromatas skiriasi.

Koncentrato išgavimas yra užtikrintas būdas maksimaliai išnaudoti sezoninio derliaus kokybę ir mėgautis ja iki kito sezono.

Kodėl sultys koncentruojamos?

Itin įsišaknijusi nuomonė, kad vaisių sultys koncentruojamos iš esmės tik dėl verslo noro sutaupyti. Žinoma, niekas nenori tūkstančius kilometrų gabenti „vandens“ ar „oro“, tačiau sulčių koncentravimas yra nepalyginamai geresnis pasirinkimas siekiant tausoti aplinką.

Jei vaisių galutinio perdirbimo vieta yra labai nutolusi nuo augimvietės, pagal anglies dvideginio (CO2) išmetimus vaisių transportavimas iki jos prisiveja pačias didžiausias visoje grandinėje neigiamas žemdirbystės poveikio apimtis. Pasirinkimas auginimo vietoje perdirbti žaliavą šią problemą didele dalimi išsprendžia. Pavyzdžiui, pernai „Elmenhorster“ sultims gaminti „Eckes-Granini Lietuva“ į Lietuvą atsivežė 270 tonų koncentruotų apelsinų sulčių. Tuo atveju, jei sultys nebūtų buvusios koncentruotos, jų svoris siektų net 1567 tonas.

Koncentratas nėra konservantas

Vartotojams dairantis kuo natūralesnio maisto, dažniau gilinamasi ir į jo sudėtį. Dviprasmišką reputaciją įgijusių konservantų įrašymas etiketėje gali atbaidyti dalį pirkėjų, tačiau į rizikos zoną vien dėl panašaus sąskambio patenka ir žodis „koncentratas“.

Vaisių koncentratas yra vaisių sultys, iš kurių tiesiog pašalinta dalis vandens, todėl nieko bendro su konservantais tokios sultys neturi. Vaisių ar uogų koncentratai yra plačiai naudojami ne tik sultims gaminti, bet ir kitose maisto pramonės šakose: tai yra maisto produkto dalis, suteikianti charakteringą skonį, kvapą ar spalvą ir patys nieko negalėtų konservuoti.

Daugiau kaip 500 mln. gyventojų turinčiai Europos Sąjungai, skaičiuojama, tenka apytiksliai net pusė pasaulio sulčių importo, todėl Bendrija yra laikoma viena didžiausių sulčių rinkos žaidėjų pasaulyje.

TOP naujienos

Marijampolės savivaldybėje susidūrė penki automobiliai

Marijampolės savivaldybėje pirmadienį susidūrė penki automobiliai, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD). Anot PAGD, 22 val. 46 min. Geležinkelio gatvėje susidūrė 5 automobiliai. Paaiškėjo,...

Vasaros festivalių dalyviams – draugiška policijos žinutė

Šių metų vasara itin gausi gražių renginių ir įvairių festivalių, kuriuos pamėgo įvairaus gyvenimo būdo ir interesų žmonės. Vien liepos-rugpjūčio mėnesiais mūsų šalyje vyks...

Jurbarke automobiliu mirtinai sužalota moteris, vairuotojas pabėgo

Jurbarke ketvirtadienio rytą automobilis mirtinai sužalojo moterį, vairuotojas pabėgo, pranešė policija. Anot teisėsaugos, apie 7 val. 20 min. Jurbarke, Sodų ir Liepų gatvių sankryžoje, nenustatytas...

„Stiprūs kartu“ prašymas išgirstas – lietuviai atveria ne tik širdis, bet ir namų duris

Vos prieš parą nacionalinis savanorių koordinavimo centras „Stiprūs kartu“ paskelbė žinią apie poreikį padėti nuo karo prieš Ukrainą bėgantiems žmonėms. Per tą atsiliepė beveik...

Alytuje vyras užpuolė moterį, iš jos atėmė rankinę

Alytuje ketvirtadienį užpulta moteris, vyras iš jo atėmė rankinę, pranešė policija. Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato duomenimis, apie 22 val. 50 min. Naujojoje gatvėje moteriai (gim. 1967 m.), einant šaligatviu, ją iš nugaros užpuolė nepažįstamas...

Ypatingas receptas Vasario 16-ajai: trispalviai blyneliai iš modernios dvaro virtuvės

Artėjanti Valstybės atkūrimo diena – puiki proga susikurti ypatingą nuotaiką, paspėlioti, kokius patiekalus anuomet rinkosi Vasario 16-osios akto signatarai. O Zyplių dvaro virtuvės kuchmistras siūlo išskirtinį receptą, kuris papuoš šventinį stalą Lietuvos trispalvės spalvomis. Lietuviškų...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS