Pirmadienis, 29 balandžio, 2024

Skrandis jums padėkos: gaivi daržovių sriuba su špinatais

Ar jau skaitėte?

Po triukšmingo ir sotaus šventinio laikotarpio norisi ko nors lengvo, paprasto bei sveikatai palankaus. Tad jei pasižadėjote sau, kad šiemet maitinsitės sveikiau, pradėkite jau šiandien. Gaivi itališkos minestronės variacija su špinatais – tikras džiaugsmas akims ir skrandžiui. Verdant tokią sriubą galima improvizuoti: papildomai įdėtos turimos daržovės suteiks netikėtų skonio niuansų. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad špinatai pasižymi puikiomis savybėmis ir ne veltui vadinami supermaistu. Jie vertingi dėl didelio folio rūgšties kiekio, vitaminų ir mineralų. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip juos laikyti, kad gležni lapeliai nesuvystų.

- Reklama -

Špinatams – daržovių karaliaus titulas

Europoje špinatai pradėti auginti viduramžiais, kai į Ispaniją jų atvežė arabai, vadinę juos „daržovių karaliais“. Pirmieji savo ūkiuose juos pradėjo auginti vienuoliai, o to laikotarpio kulinarai žaliomis špinatų sultimis dažydavo įvairius padažus ir net ledus.

Minestrone sriuba.

Daržovių karaliaus titulą špinatai tikrai pateisina naudingosiomis savo savybėmis. Pirmiausia, kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, tai tikras folio rūgšties šaltinis. Ir nors dažniausiai manoma, kad ši rūgštis arba vitaminas B9 aktualus tik besilaukiančioms moterims, jis naudingas visiems. „Folio rūgštis itin svarbi baltymų sintezei ir visoms žmogaus organizmo funkcijoms. O besilaukiančios moterys, dėl vaisiaus sveikatos ir normalaus vystymosi, taip pat turėtų vartoti pakankamą folio rūgšties turinčių produktų kiekį“, – primena gydytoja dietologė.

Nors daug kas girdėjo apie tamsiai žalios spalvos lapinių daržovių naudą, dažniausiai jos valgomos vasarą, nors špinatų visais metų laikais galime rasti prekybos centruose. Gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad šaltuoju metų laiku trečdalis dienos daržovių kiekio galėtų būti šviežios: kopūstinės, lapinės daržovės bei įvairūs šakniavasiai.

„Reikia išmokti vienas daržoves keisti kitomis: juk yra tokių, kurios gali kiaurus metus puikuotis ant stalo. Špinatai – tikras baltymų, geležies, vitaminų ir mineralų šaltinis, juose randama polifenolių, fitochemikalų, vitamino K, kalio bei kalcio. Apie 100 g šios daržovės suteikia du trečdalius vitamino A, beveik visą folio rūgšties normą, pusę vitamino C ir ketvirtadalį per dieną reikalingo magnio bei geležies kiekio. Be to, špinatai yra itin nekaloringa daržovė“, – pasakoja dr. E. Gavelienė.

Ji priduria, jog špinatai naudingi visiems, tačiau asmenys, kurie turi padidintą riziką inkstų akmenų susidarymui, podagrą ar artritą, špinatus turėtų vartoti saikingai, nes juose esantys oksalatai gali skatinti šių ligų vystymąsi.

- Reklama -

Naudokite ir šviežius, ir šaldytus

Špinatus galima valgyti virtus, keptus su omletais ar nesaldžiais blyneliais, ruošti su jais padažus, o žalius dėti į salotas ar trintus kokteilius, tad reikėtų juos naudoti patiems įvairiausiems patiekalams.

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pasakoja, kad norint, jog špinatai kuo ilgiau išliktų švieži, parsinešus iš parduotuvės juos svarbu laikyti šaldytuve, pakuotėje arba sandariame inde: „Taip juos traškius išlaikysite iki ant pakuotės nurodyto termino. Tuo tarpu nesandarioje pakuotėje špinatai pradės greitai vysti. Pagrindinis špinatų šviežumo rodiklis – stangrūs ir tiesūs lapai: išaugę špinatai yra ryškesnės ir sodresnės žalios spalvos, mažieji – švelnesnės žalios spalvos. Lapeliai turėtų būti nepageltę ar neapvytę, o jei pastebėjote, kad jie pradeda vysti, geriausia juos šaldyti – taip išsaugomos jų naudingosios savybės.“

Ji priduria, kad parduotuvėse galima įsigyti ne tik šviežių, bet ir šaldytų špinatų, smulkintų porcijomis – jais patogu gardinti sriubas, troškinius, ruošti padažus makaronams. Norint sutaupyti, verta parduotuvėse paieškoti prekių, pažymėtų specialiu euro ženklu. „Juo tiek fizinėse, tiek elektroninėje parduotuvėje www.rimi.lt žymime bene žemiausia įprasta kaina rinkoje turinčias prekes, kurių pirkėjai ras daugiau nei 700. Yra ir mylimiausių prekės ženklų, ir žemos kainos bei aukštos kokybės „Rimi Smart“ produkcijos“, – pristato O. Suchočeva.

Išsivirkite gaivios daržovių sriubos su špinatais – po šventinių patiekalų ji bus tikra atgaiva organizmui.

Sriubai reikės*:

  • 250 g šaldytų špinatų – šaldyti smulkinti špinatai porcijomis „Rimi“ 1, 29 € /400g;
  • 120 g šaldytų žirnelių – greitai užšaldyti žirneliai „Rimi“ 1,25 € / 200g;
  • 170 g smulkių makaronų – makaronai „Rimi Smart Knees“ 0,36 € / 400g;
  • 2 vnt. salierų stiebų – salierų stebai „Rimi“ 0,99 € / 450g;
  • 60 g tarkuoto kietojo sūrio – kietasis tarkuotas sūris „Rimi“ 1, 05 / 80g;
  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 vnt. svogūno;
  • 1,4 l daržovių sultinio;
  • 2 vnt. citrinų;
  • 50 g pesto padažo.

Kaip gaminti:

Puode įkaitinkite aliejų, suberkite supjaustytus svogūnus, salierus, pasūdykite ir kepkite apie 8 minutes, kol daržovės suminkštės. Nutarkuokite citrinų žievelę, išspauskite

Supilkite į puodą sultinį su citrinos žievele ir sultimis, pagardinkite prieskoniais. Įmaišykite smulkių makaronų ir virkite 5 minutes, tada suberkite žirnelius, špinatus ir dar pavirkite 5 minutes. Įmaišykite pesto padažą. Sriubą išpilstykite į dubenėlius, į kiekvieną priberkite šiek tiek tarkuoto sūrio. Patiekite su skrebučiais.

Skanaus!

*Šios produktų kainos užfiksuotos sausio 2 d. e.parduotuvėje „Rimi.lt“.

TOP naujienos

Rajono meras: potvynis Kretingoje atslūgo, drastiškai pakilęs Minijos lygis Kartenoje

Kretingos rajono savivaldybės meras Antanas Kalnius sako, kad situacija dėl potvynio mieste stabilizavosi, Akmenos upės lygis per naktį nukrito 4 cm. Pavojingai vandens lygis...

Triukai, kurie padės ilgiau mėgautis šviežiomis uogomis

Įpusėjus vasarai visi ir toliau mėgaujamės šio sezono gėrybėmis – įvairiausiomis šviežiomis daržovėmis ir uogomis. Tiesa, kartais nutinka taip, kad virtuvėje stovintis dubenėlis šviežių...

Madingoji kombučia: fermentuotas gėrimas, kuriuo vertėtų mėgautis saikingai (išskirtinės sriubos receptas)

Fermentuotam gėrimui, kurio tėvyne laikoma Kinija, jau tūkstančiai metų, bet populiariu Europoje jis tapo palyginti neseniai. Ne vienas prisimena, kaip vaikystėje „arbatos grybu“ vadinta...

Pirmasis hibridinis „Bentley Bentayga Hybrid“ jau atvyko į Lietuvą

Į Lietuvą jau atvyko pirmasis „Bentley“ hibridinis automobilis – išskirtinį našumą su aukščiausio lygio efektyvumu suderinantis „Bentayga Hybrid“ visureigis. Tai efektyviausias kada nors sukurtas...

Horoskopai rugsėjo 10 dienai

AVINASSavo unikalią misiją šiandien suvoksite vos iškėlęs koją iš lovos. Sprendimas priimtas, tikslas ir priemonės jam pasiekti apibrėžtos. Veikite drąsiai - šiandien būsite pagirtas net už tai, už ką kitu metu gautumėte per rankas. Sudoku...

Nuo tvenkinio iki vitrinos – trumpiau nei para: žuvininkė pataria, kaip atpažinti šviežią žuvį

Nuo sausio Lietuvos prekybos centruose nelikus gyvų žuvų akvariumų, pirkėjams siūloma įsigyti jau vartojimui paruoštos šviežiai išdarinėtos žuvies. Prekybos tinklui „Rimi“ šviežią žuvį tiekiančio ūkio „Birvėtos tvenkiniai“ įkūrėja, biologė Edita Brukštuvienė užtikrina, kad prekybos...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS