Trečiadienis, 4 gruodžio, 2024

Šis obuolių pyragas vadinamas skaniausiu pasaulyje, o jam „Iki“ išleisite visai mažai: kaip iškepti ypač kvapnų olandiškąjį „appeltaart“

Ar jau skaitėte?

Šiltas ir kvepiantis obuolių pyragas – jaukumo simbolis, be kurio ruduo nebūtų ruduo. „Iki“ parduotuvėse gausus ir kaina džiuginantis obuolių derlius kviečia visa galva nerti į gardžių kepinių sezoną. „Iki“ konditeris Thierry Lauvray siūlo išsikepti olandišką obuolių pyragą, kuris įvardijamas kaip geriausias pasaulyje. Nors titulas garbingas, desertas iš tiesų taupus – jam prireiks visai nebrangių ir paprastų ingredientų, kuriuos rasite arčiau namų esančioje „Iki“.

- Reklama -

Portalas „Taste Atlas“, vietinį maistą ir tradicinius patiekalus populiarinti siekiantis kelionių vadovas, yra sudaręs geriausiai įvertintų pyragų sąrašą. Jame šlovė vadintis geriausiai įvertintu saldžiu pyragu atiteko olandiškajam „appeltaart“. Kuo šis kepinys pavergia jį ragavusių širdis ir skonio receptorius?

Olandiškas obuolių pyragas „Appeltaart“ – kvapnus rudens gardėsis su traškia plutele ir aromatingu įdaru.
Olandiškas obuolių pyragas „Appeltaart“ – kvapnus rudens gardėsis su traškia plutele ir aromatingu įdaru.

„Olandiškas „appeltaart“ kiekvieną šaltąjį sezoną pakvimpa visuose Nyderlanduose, o jo recepto paprastumas sužavi ir kitas tautas. Jo įdarą sudaro stambiai supjaustyti obuoliai ir razinos, pagardinti kvapniais šiltais rudeniu kvepiančiais prieskoniais, tokiais kaip cinamonas, imbieras ir muskato riešutas. Olandai juos kepa gilesnėse skardose nei, pavyzdžiui, saviškius gamina amerikiečiai ar prancūzai. Todėl „appeltaart“ pluta paprastai būna storesnė ir traškesnė, tikras malonumas valgyti“, – pasakoja Th. Lauvray.

„Iki“ pataria: ar tikrai žinote, kur geriausia laikyti obuolius namuose?

Žinoma, pirmasis žingsnis sėkmingo pyrago link – skanūs vaisiai. Rudens obuoliai yra tikras gamtos lobis: jie sodrūs, sultingi ir pakankamai rūgštūs, kad suteiktų pyragui reikiamą charakterį. Be to, ir pigūs, tad pyragus kepti galima nors ir kasdien, sako „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė.

„Kad ir koks metų laikas bebūtų, obuoliai nesitraukia iš pirkėjų mėgstamiausių vaisių trejetuko. Nors jų šviežių gausu ištisus metus, rudenį tikrai juntame didesnę jų paklausą. Pardavimų statistika rodo, kad lietuviai mėgsta lietuviškas veisles, tokias kaip „Auksis“, „Lobo“ ir „Delikateso“, taip pat tikrai pasiteisina mūsų siūloma rūšių įvairovė – noriai išbandomos ir naujos veislės, kurios populiarios visame pasaulyje. Pavyzdžiui, ryškiai raudoni „Red Delicious“, – pasakoja G. Kitovė.

Visas kiekvienos savaitės naudingas akcijas maistui, pagal kurias lengva planuotis meniu, ir geriausius pasiūlymus kitoms prekėms rasite čia: www.iki.lt/leidiniai.

- Reklama -

Retas iš parduotuvės išeina tik su vienu ar dviem obuoliais. Todėl „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė primena, kur juos padėti namuose, kad jie išlikti švieži ilgiau ir neprikviestų maistinių muselių.

„Dubuo su blizgančiais obuoliais ne tik papuošia kambarį, bet ir bus geras priminimas šiuo vaisiumi vis paužkandžiauti. Jeigu planuojate juos suvartoti per kelias dienas – galima juos palikti ir kambario temperatūroje, obuoliai nėra greitai sugendantis vaisius. Tiesiog pasistenkite, kad jų neapšviestų tiesioginiai saulės spinduliai, laikykite toliau nuo šilumos šaltinių ir apžiūrėkite, kad ant jų nebūtų pažeidimų, sumušimų“, – pataria J. Sabaitienė.

Norint pratęsti obuolių šviežumą, juos dėkite į šaldytuvą. Ten jie ilgiau išlaikys savo traškumą ir kitas taip vertinamas savybes. Tam labiausiai tiks vaisių ir daržovių stalčius. Puiki vieta jiems yra ir rūsys ar vėsus garažas. Obuolius rekomenduojama laikyti medinėse dėžėse, išklotose laikraščiu, jie neturėtų būti uždengti. Patalpoje pravartu palikti pravirą langą, kad į rūsį patektų šiek tiek šviežio oro.

„Tik derėtų atsiminti, kad obuolius yra gerai atskirti nuo kitų vaisių ir daržovių. Dėl obuoliuose esančių etileno dujų kitos šviežios gėrybės greičiau sunoks, tačiau gali ir greičiau sugesti. Be to, nepamirškite, kad obuoliai godžiai sugeria aplink juos esančius aromatus, todėl nelaikykite jų šalia, pavyzdžiui, svogūnų“, – pasakoja „Iki“ šviežių vaisių žinovė.

Kaip iškepti pasakiškai kvapnų „appeltaart“

Prieš pasidalydamas olandišku receptu, Th. Lauvray duoda ir kelis patarimus, kad pyrago kepimas būtų lengvesnis ir sėkmingesnis.

„Visų pirma, pjaustant obuolius jų pernelyg nesmulkinkite. Olandiškame recepte jie yra pakankamai stambių gabalėlių, nes kitaip kepdami jie pavirs į košę. Taip pat jų nepagailėkite, nes kepant jų šiek tiek sumažės. Verta ir nebijoti eksperimentuoti – Nyderlanduose mėgstama įdėti ir, pavyzdžiui, riešutų, serbentų. Tad jeigu turite mėgstamą priedą, be kurio neįsivaizduojate obuolių pyrago – tikrai naudokite“, – kviečia „Iki“ konditeris.

Kad būtų lengviau dirbti, kepinių žinovas pataria prieš kočiojant tešlą ją atšaldyti. O kad obuolių sultis pernelyg nesuminkštintų pyrago apačios, prieš dedant vaisius tešlą pabarstykite trupučiu džiūvėsėlių.

Reikės: tešlai: 140 g šviesaus rudojo cukraus, 300 g miltų, ½ šaukštelio druskos, 2 šaukštelių kepimo miltelių, 200 g šalto sviesto, 1 kiaušinio. Obuolių įdarui: 1 kg šviežių IKI ŪKIS obuolių, 1 šaukšto citrinos sulčių, 70 g cukraus, 2 šaukštelių cinamono, 75 g razinų, 15 g džiūvėsėlių. Taip pat: 1 kiaušinio, cukraus.

Gaminame:

  1. Miltus, rudąjį cukrų, druską ir kepimo miltelius sumaišykite dideliame dubenyje. Sviestą supjaustykite arba susmulkinkite pirštais į žirnio dydžio trupinius. Sudėkite į sausus ingredientus, įmuškite kiaušinį ir švelniai minkykite tešlą, kol ji susijungs į rutulį. Prieš iškočiodami tešlą suvyniokite ją į plastikinę plėvelę ir palikite šaldytuve bent valandą.
  2. Razinas sudėkite į karščiui atsparų dubenį ir užpilkite verdančiu vandeniu. Leiskite razinoms mirkti 10-15 minučių, tada nusausinkite.
  3. Obuolius nulupkite, išskobkite sėklas ir supjaustykite. Sudėkite į dubenyje ir apvoliokite citrinos sultyse, kad neparuduotų.
  4. Į obuolius suberkite cukrų, cinamoną, galite pagardinti ir šiek tiek imbieru bei muskato riešutu. Išmaišykite, tada sudėkite razinas.
  5. Įkaitinkite orkaitę iki 175 °C temperatūros. Ištepkite 20 cm pyrago formą sviestu ir pabarstykite miltais.

Padalykite tešlą į dvi dalis, kurių viena būtų šiek tiek didesnė už kitą. Pradėkite nuo didesnio tešlos kamuolio, o mažesnį laikykite šaldytuve šaltai. Iškočiokite didesnį tešlos gabalą ir išklokite juo formos dugną bei šonus. Ant dugno suberkite džiūvėsėlius, tada supilkite obuolių įdarą. Jį gerai prispauskite. Atrodys, kad obuolių yra per daug, tačiau kepant įdaras sumažės.

Likusį tešlos gabalą iškočiokite taip, kad būtų vos didesnis už pyrago formą. Tešlos ratuku, picos pjaustykle arba ilgu aštriu peiliu supjaustykite į kelias plonas, maždaug 2 cm pločio tešlos juosteles.

Supinkite iš jų groteles ant pyrago viršaus. Užspauskite pyrago kraštus ir nupjaukite tešlos perteklių. Aptepkite plaktu kiaušiniu ir gausiai pabarstykite cukrumi.

Kepkite 60-70 minučių, kol plutelė taps sodri, aukso spalvos, o obuoliai suminkštės. Prieš patiekdami pyragą atvėsinkite iki kambario temperatūros.

G. Kitovė primena, kad geriausiais „Iki“ pasiūlymais pasinaudoti paprasta – naudingos akcijos, įvairios nuolaidos ir ypatingi pasiūlymai skelbiami leidiniuose „Iki“ parduotuvėse, interneto puslapyje www.iki.lt  ir mobiliojoje programėlėje. Joje pirkėjai ras ir asmeninių pasiūlymų bei dalyvaudami lojalumo programoje rinks taškus, kuriuos galės išmainyti į vertingus prizus ar nuolaidas.

Gintarė Kitovė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Tyrimas atskleidė: „Lidl“ prekių krepšelis ir toliau pigiausias – taip jau aštuntą mėnesį iš eilės

Žemų kainų prekybos tinklo „Lidl“ dažno vartojimo prekių krepšelis – pigiausias tarp penkių didžiausių šalies prekybos tinklų, rodo rinkos tyrimų įmonės „SeeNext“ naujausias slapto...

Žvejyba ir medžioklė karantino metu

Įsigaliojus naujiems ribojimams šalyje paskelbto karantino metu, jie taikomi ir žvejybai bei medžioklei. Tačiau jos nėra visiškai uždraustos – vienam asmeniui leidžiama medžioti ir...

Keturių žuvų kaina – beveik 1100 eurų

Praėjusią savaitę, rugpjūčio 22 d., Aplinkos apsaugos departamento Alytaus gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai Varėnos r. sulaikė asmenį, Gelovinės ežere žvejojantį draudžiamais ne mėgėjų...

Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų krituliai: sniegas, vietomis šlapdriba, lietus

Artimiausią parą orai bus nemalonūs – numatomi krituliai, pūs stiprus vėjas. Šiandien Lietuvoje daugelyje rajonų krituliai: sniegas, vietomis šlapdriba, lietus. Kai kur trumpa pūga, rytą...

Savaitgalį truputį gaivos suteiks vietomis pasirodęs trumpalaikis lietus

Liepos 10 d. vietomis, daugiausiai vakariniuose rajonuose, trumpas lietus, vietomis smarkus, perkūnija. Per perkūniją pietinių krypčių vėjo gūsiai kai kur sieks 15–18 m/s. Aukščiausia temperatūra 28–33, vakariniame šalies pakraštyje 25–27 laipsniai šilumos. Sudoku Online: Žaisti...

Astrologinė prognozė vasario 14-ajai, trečiadieniui

AVINAS. Gera diena savianalizei ir savikritikai, tačiau ne kitų kritikavimui ar menkinimui. Neapsiribokite ilgu stypsojimu prieš veidrodį, pažvelkite į save giliau. Galbūt suvoksite, kad kažką aplink save griaunate jūs patys. JAUTIS. Įdėmiai stebėsite, kas vyksta...

Rekomenduojame

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS