Antradienis, 19 kovo, 2024

Patarimai, kaip sukurti nepaprastą pikniką ir ypatingo skonio receptai

Ar jau skaitėte?

Vasarai įpusėjus norime mėgautis kiekviena saulėta diena, o valgyti gryname ore taip pat didelis malonumas. Pasak Vaidos Budrienės, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės, šiltuoju metų laiku maistą valgyti lauke – išties populiaru. O prieš savaitgalius padidėja ir įvairiausių patogiai valgyti paruoštų produktų pardavimai.

- Reklama -

„Vasara žmonės daug laiko leidžia gryname ore. Pastebime, kad vasarą populiarėja ir patogaus maisto, skirto valgyti lauke produktai: įvairūs griliui skirti mėsos gaminiai ar sūriai, traškučiai, krekeriai, užtepėlės. Iš vaisių populiariausi yra arbūzai, tačiau gyventojai perka ir trešnes, persikus, nektarinus. Karštomis dienomis šokteli ir gaiviųjų gėrimų, ledų pardavimai“, – teigia komunikacijos vadovė.

Valgymas lauke – didelis malonumas

Tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė.

Populiaraus maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė ir prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad valgymas lauke – tikras malonumas. O įvairiausius piknikus jos šeima išties labai mėgsta.



„Piknikas susijungia dvi mūsų šeimos meiles ir aistras – maistą ir gamtą. Abu šie dalykai yra neatsiejami nuo mūsų gyvenimo būdo. Į piknikus dažniausiai išsiruošiame, kai leidžia orai. Su vyru piknikus ruošti mėgstame ir įvairiausiomis progomis, ir kasdien. Proginiai piknikai galbūt skiriasi tuo, kad pasiruošiame ypatingesnio maisto. Tačiau kasdien – tikrai nepersistengiame. Tokioms per daug nesuplanuotoms išvykoms dažniausiai renkuosi itin paprastus patiekalus“, – teigia K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Pasak tinklaraštininkės, į pikniką galima greitai išsiruošti ir tiesiog po darbo. Tačiau daugiausiai pasiruošimo tikriausiai užims maistas. Būtent dėl šios priežasties gali pagelbėti iš anksto pagaminti patiekalai.

„Šiuo metu nebeliko stigmos parduotuvėse pirkti iš anksto paruoštus patiekalus ar imti maistą išsinešti. Dabar yra gausu tikrai skanaus, sveiko ir kokybiško maisto, todėl pasiruošti piknikui galima ir išsirinkus kulinarijos gaminių. Arba suderinti parduotuvėje pagamintus patiekalus ir savo gamintą maistą. Žinoma, piknikui galima susiruošti ir iš vakaro – iš anksto pasigaminti mėgstamų patiekalų, o kitą dieną juos tik sukrauti į krepšį ir išvažiuoti“, – kalba žinoma tinklaraštininkė.

- Reklama -

Greitai gendančių produktų – nesirinkti

Anot K. Pišniukaitės-Šimkienės, ruošiantis vakarieniauti ar pietauti gamtoje ir galvojant, ką valgysite, visgi yra kelios svarbios taisyklės. Pirmas dalykas – reikėtų rinktis ilgiau negendančius produktus: tam idealiai tinka įvairios užtepėlės, tokios kaip humusas, salotos, kurios nepavandenija ir nepraranda savo tekstūros, sumuštiniai.

Prieš ruošiantis į pikniką reikėtų pagalvoti, kad yra tam tikrų produktų, kurie yra jautrūs aukštai temperatūrai, todėl jų reikėtų vengti. Pavyzdžiui, šviežios žuvies. Reikėtų pagalvoti ir apie tai, kad produktai bent kelias valandas turėtų puikiai išsilaikytų šiltoje temperatūroje.

„Jeigu visgi renkatės gamtoje valgyti itin greit gendančius produktus, reikėtų pagalvoti ir apie transportavimą – tam naudoti šaltkrepšį. Dar vienas dalykas – patiekalai, kuriuos patogu valgyti rankomis. Iš esmės reikėtų rinktis tokį maistą, kuris išlieka toks, kokį jį pagaminote – jis neištirpsta, nepavandenija, nesubyra“, – pasakoja K. Pišniukaitė-Šimkienė.

Kalbėdama apie piknikui skirtus patiekalus, K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad ji mėgsta, kai būna bent keletas pasirinkimų: pora užkandžių, vienas ar du pagrindiniai patiekalai: salotos ar sumuštiniai ir kažkas saldaus – dažnu atveju, anot jos, tai būna kažkoks kepinys, uogos, vaisiai.

Tiesa, K. Pišniukaitė-Šimkienė pabrėžia, kad ruošiantis piknikui jai svarbu ne tik skanus maistas, estetiškai mielas pikniko padekoravimas.

„Net ir gamtoje stengiuosi nesirinkti vienkartinių indų. Juk daug maloniau valgyti iš gražių lėkščių, jau nekalbant apie aplinkosaugą, todėl ir kitiems siūlau į gamtą vežtis gražias lėkštes, įrankius, taures, netaupyti jų ypatingoms progoms. Ruošiantis piknikui svarbu pasiimti gražų pleduką, pintinę, mėgstu įsidėti ir gėlių. Kartais į nedidelius piknikus vykstu viena, tuomet mano palydovu tampa knyga“, – pasakoja tinklaraštininkė.

K. Pišniukaitė-Šimkienė dalijasi ir keliais nesudėtingai pagaminamais ir gamtoje valgyti pritaikytais receptais.

Vištienos salotomis įdaryti kruasanai

Jums reikės:

  • 4 šviežių kruasanų
  • 250 g virtos vištienos
  • 1 saliero lapkočio
  • Saujos tamsių vynuogių | Galima keisti razinomis
  • Saujos graikinių riešutų
  • 1 skiltelės česnako
  • 1 v.š. majonezo
  • 1 v.š. graikiško jogurto
  • 1 v.š. citrinos sulčių
  • 1 a.š. Dižono garstyčių
  • Druskos, pipirų

Pagaminimas:

  • Virtą vištieną suplėšome arba smulkiai supjaustome.
  • Vištieną sumaišome su smulkiais kubeliais pjaustytu saliero lapkočiu, smulkintomis vynuogėmis, kapotais riešutais, trintu česnaku, majonezu, jogurtu, citrinos sultimis, Dižono garstyčiomis, druska ir pipirais.
  • Kruasanus išilgai įpjauname (pilnai neperpjauname).
  • Vištienos salotomis įdarome kruasanus.

Traškūs avinžirniai

Jums reikės:

  • 2 skardinių konservuotų avinžirnių
  • 2 v.š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a.š. druskos
  • 1 a.š. maltos paprikos
  • 1 a.š. česnako miltelių
  • 1/2 a.š. malto kumino

Pagaminimas:

  • Avinžirnius sumaišome su alyvuogių aliejumi ir prieskoniais.
  • Paskleidžiame ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad avinžirniai kuo mažiau liestųsi tarpusavyje.
  • Kepame 180 laipsnių su vėjelio funkcija apie 25 minutes.


Traškūs avižiniai sausainiai

15-ai sausainių reikės:

  • 1 stiklinės kvietinių miltų | GF versijai tinka avižiniai miltai
  • 1,5 stiklinės avižinių dribsnių | Geriausia – viso grūdo dalių
  • 1 a.š. cinamono
  • Žiupsnelio druskos
  • 120 g sviesto | Tinka ir kokosų aliejus
  • 1/2 stiklinės cukraus arba kito saldiklio
  • 1 kiaušinio
  • 1 stiklinės razinų

Pagaminimas:

  • Dideliame dubenyje sumaišome miltus, avižinius dribsnius, cinamoną ir druską.
  • Kitame dubenyje iki vientisos masės išplakame lydytą sviestą, cukrų, kiaušinį.
  • Skystą masę pilame prie birios, suberiame razinas ir viską gerai išmaišome.
  • Perkeliame masę į šaldytuvą valandai.
  • Kai tešla sustingsta, rankomis formuojame nedidelius jos rutuliukus, lengvai paspaudžiame, kad būtų plokštesni ir dedame ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  • Kepame 180 laipsnių orkaitėje apie 15 minučių, kol sausainiai gražiai apskrunda.
  • Vėsdami sausainiai tampa traškūs.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Paplūdimyje išmanieji telefonai nukenčia ne tik nuo vandens ar vagišių

Per atostogas į paplūdimius kartu keliaujantys išmanieji telefonai rizikuoja tapti ne tik vagišių taikiniu ar nukentėti nuo vandens. Net ir iš pažiūros saugiai palikti...

Telšių rajone sulaikytas miškuose slapstęsis vyras

Telšių rajone sulaikytas miškuose slapstęsis, gyvenęs ir vagystes Dūseikių gyvenvietės apylinkėse galimai įvykdęs vyras.   Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai 2020 m. gegužės 6 d....

„Rimi“ plečia prekių pristatymą į namus: nuo šiol prekes užsisakyti galima Biržuose bei Molėtuose

Nuo liepos 14 d. prekybos tinklas „Rimi“ pirkėjų patogumui plečia prekių prisistatymo teritoriją ir Biržų bei Molėtų miestų gyventojams siūlo apsipirkti neišėjus iš namų. Šia paslauga patogu naudotis...

Horoskopai spalio 10 dienai

AVINASTurite pakankamai jėgų ir energijos, bet esate ganėtinai išsiblaškęs. Atidžiai klausykitės ir žiūrėkite - šiandien turėtumėt pastebėti labai naudingų dalykų. Kažkieno atsitiktinai mesta frazė...

Sveikatos centras informuoja apie koronavirusinės infekcijos situacija Lietuvoje

Per praėjusią parą izoliuoti 1807 asmenys, iš viso izoliacijoje, įskaitant žmones, kuriems patvirtinta COVID-19 liga, šiuo metu yra 72 865 asmenys. Sveikatos.info - Tai idomu! Atvejų, kai asmenų užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, t. y. epidemiologinių tyrimų...

Ar dantų atkūrimas per vieną dieną visada saugus

Sparčiai tobulėjant technologijoms ir augant pacientų lūkesčiams, vis daugėja odontologijos klinikų, siūlančių prarastus dantis atkurti vos per dieną ar dvi. Tačiau, pasak klinikos „32:Balti“ gydytojo odontologo, burnos chirurgo, medicinos mokslų daktaro Mindaugo Pranskūno, nors...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS