Pirmadienis, 29 balandžio, 2024

Paskutinį žiemos mėnesį pasitikite žaliuojančiomis palangėmis: kaip užsiauginti mikrožalumynų

Ar jau skaitėte?

Nors žiema tęsis dar visą vasarį, pradėti palangių daržininkystę vertėtų jau dabar. Tam puikiai tinka ir svogūnų sodinukai, prieskoninės žolelės bei vis labiau populiarėjantys mikrožalumynai, vertinami dėl vitaminų, kurių šaltąjį sezoną ima trūkti. Be to, namuose žaliuojantys mikrožalumynai dar ir jauki puošmena. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sėklomis prekyba prasideda dar sausio mėnesį ir pirkėjai ne tik ruošiasi daržų sezonui, bet augina žalumynus ir namie.

- Reklama -

Pasižymi stipriu skoniu

„Lietuviai domisi sveika mityba, vartoja daugiau daržovių ir įvairiausių žalumynų: juos ne tik perka parduotuvėje, bet ir augina namuose. Būtent dėl šios priežasties sėklomis bei svogūnų sodinukais šiemet pradėjome prekiauti dar sausio viduryje ir kiekvieną savaitę jų pardavimai didėja. Per sezoną sėklų paprastai parduodama net apie 0,8 milijono, o savo pardavimų piką jos pasiekia maždaug balandžio mėnesį“, – sako V. Budrienė.

Pastaraisiais metais visame pasaulyje itin populiaru tapo namie auginti vadinamuosius mikrožalumynus. Tai yra maži valgomieji augalai, kurių aukštis yra maždaug 7–10 cm.

Mikrožalumynai – labiau paaugę nei daigai, bet jaunesni nei daržovių ar kitų žalumynų, pavyzdžiui, burokėlių, ridikėlių, brokolių, žirnių, saulėgrąžų, porų subrendę augalai. Mikrožalumynai, skirtingai nei daigai, kurie yra auginami vandenyje, auga dirvožemyje. Be to, jie kerpami ar skinami be šaknų. Tuo tarpu daigai valgomi su visomis šakninis ir sėklomis.

Mikrožalumynai pasižymi pakankamai ryškiu, koncentruotu skoniu, kuris gali būti nuo švelnesnio iki aštraus, netgi šiek tiek rūgštoko ar kartoko. Be to, juose gausu ir pačių įvairiausių organizmui naudingų medžiagų. Nepaisant nedidelio dydžio, mikrožalumynai yra ypač maistingi. Juose dažnai yra daugiau maistinių medžiagų nei subrendusiose daržovėse, todėl žalumynus svarbu įtraukti į kasdienį savo racioną. Nors vitaminai ir jų kiekis skirtinguose žalumynuose gali skirtis, paprastai, dauguma jų pasižymi gausiu kalio, geležies, cinko, magnio, vario, antioksidantų kiekiu. Be to, mikrožalumynų vartojimas sumažina riziką susirgti širdies ligomis, taip pat diabeto riziką, stiprina imunitetą.

„Mikrožalumynai ne tik sveiki, bet ir paprastai panaudojami kulinarijoje: jais gardinamos salotos, įvairiausi kokteiliai ir glotnučiai. Jais pagardinti galima ir ryžių ar kitų kruopų dubenėlius, troškinius, papuošti sriubas, netgi mėsainius. Tiesa, mėgstamus patiekalus gardinant mikrožalumynais svarbu juos naudoti šviežius. Mat karščiu apdorojus mikrožalumynus, žūsta juose esantys vitaminai“, “- sako Jolanta Sabaiteinė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė.

- Reklama -

Auginti – paprasta

Dar vienas mikrožalumynų daržininkystės privalumas – juos auginti galima ištisus metus. O derliumi džiaugtis vos po savaitės ar dviejų nuo jų pasodinimo. Be to, mikrožalumynų namuose užsiauginti labai paprasta.

Sėkloms daiginti galima naudoti specialias daigyklas, puodelius arba paprasčiausias dėžutes, kurių apačioje yra skylučių. Kai išsirenkate talpą, kurioje auginsite žalumynus, trečdalį jos reikėtų užpildyti specialiomis žemėmis. Tuomet, prieš sodinant mikrožalumynų sėklas, reikėtų sudrėkinti paviršių. Tam, kad žemių per daug neperlietumėte, – geriausia tai yra padaryti naudojant purkštuvą. Galiausiai paviršius apsibarstomas sėklomis ir vėl padengiamas lengvu žemių sluoksniu. Pasėjus sėklytes – svarbu dar kartą palieti žemę. Kaip ir prieš tai, geriausia yra naudoti purkštuvą. Norint, kad mikrožalumynai užaugtų gausiai – juos laikyti svarbu šiltoje, šviesioje vietoje, taip pat kasdien palieti.

Vaida Budrienė
„Iki“ komunikacijos vadovė

TOP naujienos

Šakių ir Telšių rajonuose rasti sprogmenys

Šakių ir Telšių rajonuose pirmadienį rasti sprogmenys, pranešė Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas (PAGD). PAGD duomenimis, 9 val. 29 min. pranešta, kad Šakių rajone, Kiaulupių...

Maisto tinklaraštininkė pasidalijo greitai pagaminamų mėsos kukulių ant grilio receptu: kartosite kiekvieną savaitgalį 

Prasidėjo šiltasis metų sezonas. Daugumai šis laikotarpis asocijuojasi su buvimu gamtoje, maisto ruošimu grilyje bei smagiais pašnekesiais su mylimais žmonėmis. Maisto tinklaraščio „Ant medinės...

Namus okupuoja nebenaudojami daiktai: ką daryti?

Nebereikalingi, nebenaudojami daiktai namuose ne tik kaupia dulkes, bet ir išduoda psichologines šeimininko problemas. Be to, kaupdami tokius daiktus dar labiau pabloginame psichologinę savijautą....

Šiaulių rajone vyras uždegė daugiabučio namo stogo dangą

Šiaulių rajone vyras uždegė daugiabučio namo stogo dangą, praneša policija. Teisėsaugos duomenimis, lapkričio 10 d. 23.42 val. Šiaulių r., Paringuvio k., vyras, gim. 1993 m.,...

Patarė, koks lengviausias ir greičiausias būdas palyginti kainas maisto prekių parduotuvėje

Išsirinkti produktą palankiausia kaina rūpi visiems. Tą padaryti visai nesunku, nes maisto prekių parduotuvės turi patogų įrankį, kuris padeda sumaniai apsipirkti – ir jis pirkėjams būna tiesiai prieš akis. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“...

Skurdo rizikos lygis Lietuvoje nesikeičia nuo pat įstojimo į ES – svyruoja apie 20...

Lietuvoje su skurdo rizika vis dar susiduria 1 iš 5 gyventojų, teigia Nacionalinio skurdo mažinimo organizacijų tinklo (NSMOT) direktorė Aistė Adomavičienė. Pasak jos, toks lygis išlieka nuo pat Lietuvos įstojimo į Europos Sąjunga (ES)...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS