Penktadienis, 29 kovo, 2024

Kepame tobulą jautienos didkepsnį, paruošimo gudrybės

Ar jau skaitėte?

Įsismarkaujantis kepsninių sezonas yra puikus metas išbandyti naujus grilio patiekalų receptus. Jeigu pabodo kiaulienos šašlykai, vadinasi, pats laikas savo jėgas išbandyti ruošiant jautienos didkepsnį. Vis dėlto norint tobulai jį iškepti, verta atsižvelgti į keletą gudrybių, kurios itin svarbios, norint pasiekti gardžiausią rezultatą.

- Reklama -


Lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertai kviečia kurti kepsnines, pasiraitoti rankoves ir gardžiuotis tikru kulinariniu šedevru, kurį paruošti gali kiekvienas.

Jautiena – ne tik gardu, bet ir sveika

„Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė pastebi, kad jautienos, ypač brandintos mėsos, pardavimai auga kasmet. Anot jos, vien pernai vasarą jautienos pardavimai šoktelėjo 73 proc.

„Auganti brandintos jautienos paklausa skatina mus pasirūpinti kuo platesniu šios gurmaniškos mėsos asortimentu savo prekybos tinklo parduotuvėse. Džiaugiamės per eilę metų užmezgę tvirtus santykius su Lietuvos ūkiais – būtent iš jų į „Maximos“ parduotuves atkeliauja šviežia lietuviškos jautienos produkcija“, – pažymi E. Dapkienė.

Taip pat didžiosiose „Maximos“ parduotuvėse yra įrengtos specialios mėsos brandinimo spintos, kur čia pat mėsa yra ir sausuoju būdu ir brandinama.

Tuo metu „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė priduria, kad jautienos didkepsniai gali nustebinti ne tik savo skoniu, bet ir nauda organizmui. Šis maistas yra keleto pagrindinių mineralų – geležies, fosforo, seleno ir cinko – šaltinis. Jautienoje taip pat gausu vitamino B bei baltymų, kurie rūpinasi žmogaus kraujo ir raumenų sistemomis.

- Reklama -

Vis dėlto suvalgomos raudonos mėsos kiekį reikėtų normuoti, todėl B. Baratinskaitė pataria į savo mitybą per savaitę šio produkto įtraukti 350–500 gramų. Tai turėtų paskatinti gurmanus šia mėsa mėgautis rečiau, bet ją valgyti kokybišką ir skaniai paruoštą. O tai padaryti daug lengviau, žinant 5 pagrindines jautienos didkepsnio ruošimo taisykles.

5 gudrybės, ruošiant jautienos didkepsnį

Visų pirma, anot maisto gamybos ekspertės B. Baratinskaitės, prieš ruošiant didkepsnį, yra itin svarbu pasirinkti aukščiausios kokybės mėsą.

„Antrasis patarimas, planuojant didkepsnį vakarienei – išrinkti mėsos dalį. Dažniausi pasirinkimai yra antrekotas arba T-bone kepsnys. Skirtumai tarp jų labai paprasti: tiems, kurie labiau mėgsta riebesnius ir sultingesnius didkepsnius, patariama rinktis antrekotą, tačiau jeigu pirmenybę žmogus teikia liesesnei mėsai, patariama išbandyti brandintą nugarinę su kaulu, dar kitaip vadinamą T-bone kepsniu. Bet kuriuo atveju vakarienė pradžiugins kiekvieną – ne veltui būtent šios dvi jautienos dalys yra pačios populiariausios tarp mėsos gurmanų“, – pasakoja „Maximos“ maisto gamybos departamento vadovė B. Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė pažymi, kad geriausia jautienos didkepsnį kepti ypač aukštoje temperatūroje: trumpai, bet gerai įkaitintoje kepsninėje. Anot jos, tai leidžia kepsniui iš išorės lengvai apskrusti, o iš vidaus išsaugoti savo drėgmę. Tai ypač pravartu tiems, kurie mėgsta su krauju (angl. rare) arba vidutiniškai iškeptus (angl. medium) jautienos didkepsnius. Taip pat kepant jautieną rekomenduojama jos nemarinuoti. Geriausia druska ir pipirais gardinti jau iškepusią mėsą.



„Paskutinė taisyklė – iškepus didkepsniui leisti jam „pailsėti“ apie 10 min., uždengiant folijos lakštu. Visa tai reikalinga tam, kad būtų išsaugota didkepsnio drėgmė ir vos prapjovus neišbėgtų visos sultys. Tad šiek tiek palūkėję, vėliau galėsite mėgautis tobulu sultingo kepsnio skoniu“, – patarimais dalinasi B. Baratinskaitė ir siūlo šį patiekalą pasigaminti patiems.

Kepame kepsninėje: tradicinis jautienos didkepsnis

Reikės: 1 kg brandintos jautienos išpjovos, 70 g sviesto, šiek tiek druskos ir pipirų.

Jautieną supjaustykite storesniais kepsniais. Tuomet paruoštus kepsnius kepkite gerai įkaitintoje kepsninėje – trumpai, iš abiejų pusių, po maždaug 3 minutes. Prieš kepimo pabaigą ant kiekvieno jų uždėkite po gabalėlį sviesto ir viską apiberkite druska ir pipirais. Leiskite kepsniams „pailsėti“ 10 minučių ir ragaukite.

„Prie tokio jautienos didkepsnio idealiai tinka avokadų, šviežių agurkų, vyšninių pomidorų bei raudonojo svogūno salotos. Supjaustytas daržoves galima pagardinti baziliku, sojos padažu, alyvuogių aliejumi, balzamiko actu ir mėgstamais prieskoniais. Taip turėsite tiesiog tobulą garnyrą pačių iškeptam jautienos didkepsniui“, – sako „Maximos“ maisto gamybos ekspertė B. Baratinskaitė.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ Komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė

TOP naujienos

Lietuviško investavimo ypatumai: vyrams – bitkoinai, moterims – butai

NT rinkos specialistai teigia, jog butus investicijai Lietuvoje dažniau renkasi moterys nei vyrai. Kaip pastebi nedidelės kvadratūros butų projektų vystytojai sostinėje, didžioji dalis jų...

Šilutėje iš automobilių stovėjimo aikštelės pavogtas automobilis „Mercedes Benz C Class“

Gruodžio 30 d. apie 17 val. 30 min. Šilutėje, Pušų g., automobilių stovėjimo aikštelėje pastebėta, kad pavogtas automobilis „Mercedes Benz C Class“. Nuostolis – 17...

Apklausa atskleidė, kokius ekologiškus produktus dažniausiai perka lietuviai

Ekologiškos prekės vis dažniau atsiduria ir pirkėjų krepšeliuose: gyventojų įpročių tyrimas rodo, kad ekologiškų produktų nuolat įsigyja kone 4 iš 5 lietuvių, dažniausiai jie...

Urologas paneigė prostatitą gaubiančius mitus: liga nekenkia vaisingumui ir erekcijai

Sergamumas lytinių organų ligomis vyrų tarpe Lietuvoje – itin aukštas. Įvairių klinikinių tyrimų duomenimis, prostatitas kažkuriuo gyvenimo periodu vargina 35-50 proc. vyrų ir dažniausiai...

Bus teisiami iš kitų žmonių prostitucijos pelnęsi 26 asmenys

Iš kitų asmenų prostitucijos pelnęsi, konkurentus įbauginti siekę, visuotinai pavojingu būdu svetimą turtą niokoję ir kitus nusikaltimus darę asmenys laukia teismo. Generalinės prokuratūros prokuroras surašė kaltinamąjį aktą ir teismui perdavė nagrinėti baudžiamąją bylą, kurioje...

Nauja savaitė prasidės maloniais, sausais ir daugiausia saulėtais orais

Nauja savaitė prasidės maloniais, sausais ir daugiausia saulėtais orais. Spalio 11 d. lietaus nenumatoma. Vėjas naktį silpnas, dieną pietinių krypčių, 6–11 m/s, pajūryje iki 13 m/s. Naktį kur šalnos 0–5, dirvos paviršiuje kai kur 6–9...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS