Penktadienis, 29 kovo, 2024

Druska konditerijoje – ar iš tiesų suderinama?

Ar jau skaitėte?

Karamelė ir druska.

Druska – vienas dažniausiai naudojamų ingredientų gardinant maistą. Ar žinojote, kad žmonių mityboje ji naudojama mažiausiai 10 tūkstančių metų? Druskos vartojimo istorija yra išties spalvinga, nes būtent dėl šio kasdienio produkto atsirado pirmieji prekybos keliai, druska buvo tapusi pirmaisiais pinigais ir, netgi – kai kurių tautų karų priežastimi. Vis dėlto, šiandien druska yra neatsiejama nuo žmonių kasdienės mitybos, tačiau, pasak vieno Lietuvoje veikiančio prekybos tinklo kepyklų vadovės Nijolios Juchnevič, jos panaudojimas gali būti kur kas įvairesnis – druską galima gardinti net saldumynus.

- Reklama -

Paryškina saldų skonį

Mitybos specialistų teigimu, saugi suvartotos druskos norma suaugusiam žmogui – iki 5 gramų per dieną, tačiau statistinis lietuvis jos suvartoja daugiau. N. Juchnevič tai nestebina – juk druska yra pagardas, be kurio savo gyvenimo neįsivaizduoja dauguma žmonių.

„Be druskos didžioji dalis patiekalų tiesiog praprastų skonį. Žmonės įpratę ją naudoti kasdienių užkandžių, sriubų, troškinių, mėsos patiekalų gamyboje, tačiau kartais pamiršta, jog druska puikiai tinka ir konditerijoje. Joje ji yra naudojama kur kas dažniau nei gali atrodyti iš pirmo žvilgsnio, kadangi druska padeda gaminį šiek tiek subalansuoti. Įvairiuose kepiniuose druska naudojama beveik visada, kadangi padeda atskleisti jų skonines savybes. Pavyzdžiui, druska yra puiki kompanionė kartu su juoduoju šokoladu, o sūdyta karamelė puikiai tinka su pasiflorais“, – atskleidžia N. Juchnevič.

Konditerės teigimu, druska taip pat labai svarbi kepiniuose, jei norima pabrėžti tešlos skonį.

„Druskos reikia dėti ir į saldžius kepinius, tada skonis būna visapusiškesnis. Saldumo ir sūrumo kombinacija – itin svarbus dalykas gaminant kepinius. Su jais visuomet geriausia rasti aukso vidurį, nes, pavyzdžiui, jei įbersite per daug druskos, tuomet tešla gali būti per sūri, o jei jos per mažai – nebus skonio. Konditerija, apskritai yra labai dėkinga maisto pramonė, nes joje gerai išdirbus receptą ir sujungus jį su kitais gaminiais, galima naudoti daugybę konditerijai nebūdingų produktų, tokių kaip čili pipiras, pastarnokas, saldi bulvė ir kt.“, – pasakoja N. Juchnevič.

- Reklama -

Lietuviai tampa gurmanų tauta

Šiemet, tęsiant „100 tortų Lietuvai“ renginio tradiciją, prekybos tinklas dalyvauja pirmajame Lietuvoje tortų turnyre Druskininkuose, kuriame savo profesionalumu ir kūrybiškumu dalinsis konditeriai profesionalai ir mėgėjai. Prekybos tinklo komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė atskleidžia, kad jų sumanytame torte druska užims labai svarbią vietą.

„Mūsų gaminamo torto skonis bus itin subtiliai suderintas su druska, kadangi ji – pagrindinė šio turnyro tema. Nors daugeliui lietuvių druska asocijuojasi su klasikinių ir įprastų patiekalų gardinimu, tačiau pastebime, kad jauni žmonės įvairias naujoves ir skonių eksperimentus priima noriau. Lietuvių mitybos įpročiai keičiasi nuolat, tačiau dar greičiau jų skonis keičiasi šiandien – globalėjant pasauliui, kuomet net ir kulinarinės tendencijos taip greitai sklinda po pasaulį“, – sako B. Čaikauskaitė.

Atstovė priduria, jog tautiečių norą eksperimentuoti bei besikeičiantį jų skonį liudija ir naujų produktų paklausa. „Lietuviai vis labiau domisi sveikesniu maistu ir mityba, o desertus ir kitus konditerijos gaminius jau vertina ne tik pagal skonio, bet ir maistingumo, palankumo sveikatai kriterijus. Pavyzdžiui, rinkdamiesi tortą ar pyragą pirkėjai mūsų darbuotojų vis rečiau klausia apie tai, kuris kepinys yra skanesnis, bet dažniau domisi, kuris skanėstas mažiau riebus ir yra sveikesnis“, – sako B. Čaikauskaitė.

Berta Čaikauskaitė
Komunikacijos vadovė

 

Šeimininkės.info – https://www.facebook.com/medosreceptai/

TOP naujienos

Horoskopai liepos 22 dienai

AVINASMielai iškeistumėt kasdienybės rutiną į porą sparnų. Jaučiatės pernelyg neramus, kad galėtumėt nustygti vietoje. Jei nerandate kompanionų, nedvejodamas leiskitės ieškoti nuotykių vienas. Sudoku Online: Žaisti...

„Moterų ralio“ organizatoriai ralio mėgėjams paruošė naują renginį

Lietuvoje populiaraus renginio „Moterų ralis“ komanda automobilių sporto aistruoliams siūlo sudalyvauti naujame renginyje – „Kalėdiniame ralyje“. Registracija į renginį jau prasidėjo. Anot „Kalėdinį ralį“ organizuojančios...

ORAI: Šiandien daug kur palis, vietomis smarkiai, su perkūnija

Šiandien Lietuvoje daug kur palis, vietomis smarkiai, su perkūnija. Vėjas besikeičiančios krypties, 5–10 m/s, per perkūniją kai kur gūsiai 15 m/s. Aukščiausia temperatūra 18–23,...

Medikams kovai su koronavirusu – kinų geroji patirtis lietuvių kalba

Vilniaus miesto savivaldybės iniciatyva vos per dvi dienas į lietuvių kalbą išverstas COVID-19 prevencijos ir gydymo praktinis vadovas, kuriame pateikiamos Kinijos medicinos darbuotojų kovos...

Horoskopai gruodžio 1 dienai

AVINASKažkas turi panašių ambicijų kaip ir jūs, todėl bando visais įmanomais būdais jums pakenkti. Pasistenkite likti išdidus ir korektiškas. Jei apsimesite nepastebįs varžovo, jį tai labai nervins. Iš to galite pešti sau naudos. JAUTISIš didelio...

Šiandien pūs apysmarkis vakarų, šiaurės vakarų vėjas, kai kur gūsiai sieks iki 16 m/s

Šiandien žymesnio lietaus nenumatoma. Pūs apysmarkis vakarų, šiaurės vakarų vėjas, kai kur gūsiai sieks iki 16 m/s. Aukščiausia temperatūra 5–10 laipsnių šilumos. Pradėkite investuoti po 50 eurų į NT! Kovo 3-os žymesnių kritulių nenumatoma. Vietomis rūkas,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS