Pirmadienis, 29 balandžio, 2024

„Ant medinės lentelės“ dalijasi Meksikos virtuvės įkvėptu receptu: porcija kainuos vos 1,5 Eur 

Ar jau skaitėte?

Mąstote, ką pasigaminti savaitgalio pietums, tačiau nenorite per daug išlaidauti? Maisto tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad taupu nėra lygu neskanu ar nemaistinga. Pasak jos, pasitelkus planavimo įgūdžius ir žinant, ko dairytis lentynose, taupi vakarienė gali būti įdomi bei skani, o porcija žmogui – nekainuoti ir dviejų eurų. Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad sumaniai apsipirkti norintys lietuviai vis dažniau atsiverčia savaitinius kainų leidinius, domisi įvairiausiomis akcijomis, populiarėja ir privačiais prekių ženklais pažymėti produktai. 

- Reklama -

„Pastaruoju metu vienas sparčiausiai populiarėjančių taupymo būdų – į krepšelius keliaujantys privačių prekių ženklų produktai, pasižymintys geriausia kaina, tačiau ne ką mažesne produktų kokybe. Nors duomenys rodo, kad daugiausiai dėmesio susilaukia pieno produktai, pastebime, kad pirkėjai vis dažniau renkasi ir bakalėjos prekes, kruopas, konservus. Populiarėja ir įvairiausios privačių prekių ženklų etiketėmis pažymėtos švaros prekės“, – sako V. Budrienė. 

Taupymo tema domisi seniai 

Prekybos tinklo „Iki“ ambasadorė ir tinklaraščio „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad norėdama sutaupyti, stengiasi visus pirkinius susiplanuoti iš anksto.

„Taupymo tema kalbu ir ja domiuosi jau seniai. Mano galva, tiesiausias kelias į taupymą – maisto planavimas. Tikriausiai, pačios didžiausios išlaidos maistui atsiranda tada, kai išalkę lankomės parduotuvėje. Nežinome, ko norime, ką gaminsime, prisiperkame produktų, kurių galiausiai nepanaudojame iki galo. Tačiau, jeigu meniu yra planuojamas iš anksto, galima kuo puikiausiai viską sunaudoti nešvaistant maisto“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Pasak K. Pišniukaitės-Šimkienės, ji pati stengiasi planuoti valgius taip, kad tam tikri produktai atsikartotų. Pavyzdžiui, jeigu ji perka brokolį vakarienei – iš anksto sumąstys, kaip jį panaudos, gamindama kitos dienos pusryčius ar kitą patiekalą. K. Pišniukaitė-Šimkienė atskleidžia, kad vadovaudamasi šiomis taisyklėmis, trijų asmenų šeimai maistui per savaitę išleidžia apie 50–60 eurų.

- Reklama -

Įkvėpimo kurti naujus receptus semiasi iš aplinkos 

Norėdama sutaupyti, tinklaraštininkė dažnai renkasi ir privačių prekių ženklų etiketėmis pažymėtus produktus. 

„Kaip apie maistą nusimanantis žmogus, žinau, kad yra tam tikros prekių grupės, kurioms taupyti nereikėtų. Pavyzdžiui, jeigu aš noriu kepti jautienos kepsnį ir jis bus pagrindinė patiekalo žvaigždė, tikriausiai aš rinksiuosi brandintą, taigi, ir brangesnę, mėsą. Tačiau, kai ketinu gaminti jautienos troškinį, renkuosi gerokai paprastesnį produktą. Lygiai ta pati taisyklė galioja ir su bakalėjos prekėmis. Pavyzdžiui, ryžius dažnai renkuosi pažymėtus privačia etikete, jų kaina būna bent kelis kartus mažesnė nei žinomų gamintojų“, – pasakoja ji. 

K. Pišniukaitė-Šimkienė sako, kad įkvėpimo kurti naujus receptus ji semiasi iš aplinkos: kelionių, knygų, kulinarinių laidų, socialinių tinklų. Pasak jos, pasitelkus vaizduotę, net iš kasdienių produktų, tokių kaip makaronai, vištiena ar minėti ryžiai, galima pasigaminti vis kažką naujo. Būtent tokios vakarienės pavyzdys yra taco makaronai su malta jautiena, kurią savaitgalį rekomenduoja išbandyti „Iki“ ambasadorė. Šis patiekalas spalvingas, įdomus, gausus daržovių ir labai skanus, o jo savikaina 4 porcijoms – vos 6 eurai.

Taco makaronai su malta jautiena

4 porcijoms reikės:

  • 250 g maltos jautienos
  • 2 skiltelių česnako
  • 1 a. š maltos paprikos
  • 1 a. š džiovinto raudonėlio
  • 1/2 a. š malto kumino
  • 200 g konservuotų raudonųjų pupelių 
  • 200 g konservuotų kukurūzų 
  • 400 g konservuotų smulkintų pomidorų
  • 1/2 a. š druskos
  • 1/2 a. š cukraus
  • 1/4 a. š pipirų
  • 100 g riebios grietinėlės
  • 250 g makaronų (Shells)
  • 60 g čederio sūrio
  • Šviežių petražolių patiekimui (nebūtina)
  • 1 avokado patiekimui (nebūtina)
  • Konservuotų Chalapos aitriųjų paprikų patiekimui (nebūtina)

Gaminimas:

Keptuvėje iškepkite maltą jautieną. Įtarkuokite česnaką, suberkite prieskonius ir dar minutę pakepinkite. 

Į keptuvę įberkite pupeles, kukurūzus, pomidorus, druską, pipirus ir cukrų. Kaitinkite ant vidutinės kaitros apie 5–7 min. Tuomet į padažą įmaišykite grietinėlę. 

Gausiai pasūdytame vandenyje išvirkite makaronus al dente. Svarbu nepervirti, nes makaronai vėliau dar sugers į save šiek tiek padažo. 

Išvirusius makaronus sumaišykite su paruoštu padažu. 

Ant viršaus užberkite tarkuoto sūrio ir 7 minutėms perkelkite keptuvę į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę arba tiesiog pakaitinkite makaronus uždengtoje keptuvėje tol, kol išsilydys sūris. 

Patiekite su avokado juostelėmis, Chalapos aitriųjų paprikų griežinėliais ir smulkintomis petražolėmis. 

Vaida Budrienė

„Iki“ komunikacijos vadovė

 

 

TOP naujienos

„Iki“ pataria: 5 būdai, kaip sutaupyti

Norite sutaupyti? Tuomet parduotuvėje nekalbėkite telefonu, atsikratykite senų įpročių rinktis tuos pačius produktus, kišenėje turėkite pirkinių sąrašą, o virtuvėje – papildomą laisvą spintelę arba...

Slaptu ingredientu praturtintas desertas įtiks net didžiausiems smaližiams

Rudens derlius skatina leistis į kulinarinius eksperimentus. Iš vaisių ir daržovių galima kurti ne tik išmoningus patiekalus, bet ir desertus. Vis dėlto Thierry Lauvray,...

Kaune veiklą pradėjo bendradarbystės centras „Spiečius“

Inovacijų agentūra praneša, kad Kaune pradėjo veikti 14-asis Lietuvoje bendradarbystės centras „Spiečius“. Inovacijų agentūros direktorės Romualdos Stragienės teigimu, tinklo plėtrai Kanas pasirinktas „Svarstant plėtrą Kauno miestas...

AB „Lietuvos automobilių kelių direkcija“ tęs momentinių greičio matuoklių diegimą

Lietuvos automobilių kelių direkcija dėl eismo saugumo keliuose tęs momentinių greičio matuoklių ir vidutinio greičio matavimo sistemų diegimą. 2023-2024 m. Lietuvos keliuose planuojama įrengti...

Elonas Muskas: „Tesla“, „SpaceX“ ir fantastinės ateities paieškos

„Manai, aš nenormalus?“ – tai Elono Musko klausimas, kuriuo pradedamas biografinis Ashlee Vance pasakojimas apie niekam nežinomo vaikino iš Pietų Afrikos kelią į pasaulio elitą. Šis kelias pilnas asmeninių pakilimų ir nuosmukių, profesinių nesėkmių...

Kokių darbų reikia imtis rudenį sode, darže ir gėlyne

Norint džiaugtis įspūdingais žiedais ir gausiu derliumi ateinantį sezoną – ruoštis tenka pradėti jau rudenį. Vis tik, ne visus darbus sode, darže ir gėlyne būtina atlikti nedelsiant. Vieno Lietuvoje veikiančio prekybos centro specialistė Vitalija...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS