Pirmadienis, 29 balandžio, 2024

Sultys iš koncentrato: ką būtina žinoti?

Ar jau skaitėte?

Iš koncentrato pagamintos sultys yra tikros sultys, išspaustos iš tikro vaisiaus. Vis dėlto, prierašas „pagaminta iš koncentrato“ vis dar kelia abejonių, kaip ir kiek tokios sultys yra perdirbtos, netekusios vitaminų ir kitų naudingų medžiagų. Ekspertai atkreipia dėmesį ir į dar vieną aspektą – vaisių sulčių koncentrato gabenimas iš tolimiausių žemės kampelių ne tik eliminuoja sezoniškumą, bet ir gerokai mažiau teršia aplinką anglies dvideginiu.

- Reklama -

Šeimininkės.info – Tai skanu!


„Rinkoje dominuojanti sulčių gamybos technologija ne tik užtikrina įvairiausių vaisių sulčių prieinamumą visus metus, bet ir turi teigiamos įtakos mažinant spaudimą klimatui. Vaisių sulčių koncentrato gamyba reiškia, kad pirmiausiai vaisiai tinkamai sunoksta, žaliava perdirbama jų augimo vietoje ir todėl nereikia jos tūkstančius kilometrų gabenti į kitą pasaulio kraštą, papildomai apdorojus įvairiomis cheminėmis medžiagomis. Geriau susipažinus su sulčių iš koncentrato gamybos specifika tampa aišku, jog žodį „koncentratas“ vis dar gaubia klaidingi mitai ir stereotipai“, – sako didžiausios Lietuvoje vaisių sulčių ir vaisių gėrimų gamybos įmonės „Eckes-Granini Lietuva“ rinkodaros direktorius Vidas Komparskas.

Iš ko gaminamas sulčių koncentratas?

Sulčių koncentravimas reiškia, kad iš augimo vietoje surinktų vaisių išspaudžiamos sultys ir iš jų pašalinama dalis vandens – tokiu atveju gaunamas sulčių koncentratas: tiršta, tąsi, į medų ar sirupą panaši tyrė.

Atgabenus į galutinę perdirbimo vietą vaisių sulčių koncentratui grąžinamas vandens kiekis, kuris buvo pašalintas koncentravimo metu. Niekuo neparemtas mitas, kad į tokias sultis dėl skonio, kvapo ar spalvos pridedama įvairių dirbtinių priedų. Beje, reikia nepamiršti, kad sultys turi natūralių cukrų – kaip ir jų šaltinis vaisius.

Pailginamas vartojimo laikas

- Reklama -

Šviežiai spaustų sulčių galiojimo laikas yra trumpas. Jų apdorojimas karščiu ir vandens išgarinimas leidžia gerokai pailginti vartojimo laiką nenaudojant konservantų ar kitų cheminių medžiagų.

Vaisių sultys koncentravimo metu yra apdorojamos tik saugiu termišku būdu, siekiant išsaugoti kuo daugiau vaisiuje esančių natūralių vitaminų, mineralinių ir skaidulinių medžiagų bei vaisiaus skoninių savybių. Nors vaisių sultyse iš koncentrato lieka mažiau skaidulinių medžiagų ir šiek tiek mažiau vitaminų, tačiau jas vis tiek galima laikyti „skystu vaisiumi“.

Užtikrinamos skoninės savybės

Apelsinmedžiai ir kiti citrusai auga piečiausiai esančiose Europos šalyse ar dar toliau, todėl savo klimato sąlygomis galime kliautis tik atvežtiniais egzotiniais vaisiais. Net ir šiuo metu, kai žiema įpusėjo, parduotuvių lentynose galima rasti įvairių vaisių ar uogų. Vis dėlto, akivaizdu, kad, pavyzdžiui, sezono metu vietoje užaugintos ir žiemą iš pietų atgabentos braškės skonis ir aromatas skiriasi.

Koncentrato išgavimas yra užtikrintas būdas maksimaliai išnaudoti sezoninio derliaus kokybę ir mėgautis ja iki kito sezono.

Kodėl sultys koncentruojamos?

Itin įsišaknijusi nuomonė, kad vaisių sultys koncentruojamos iš esmės tik dėl verslo noro sutaupyti. Žinoma, niekas nenori tūkstančius kilometrų gabenti „vandens“ ar „oro“, tačiau sulčių koncentravimas yra nepalyginamai geresnis pasirinkimas siekiant tausoti aplinką.

Jei vaisių galutinio perdirbimo vieta yra labai nutolusi nuo augimvietės, pagal anglies dvideginio (CO2) išmetimus vaisių transportavimas iki jos prisiveja pačias didžiausias visoje grandinėje neigiamas žemdirbystės poveikio apimtis. Pasirinkimas auginimo vietoje perdirbti žaliavą šią problemą didele dalimi išsprendžia. Pavyzdžiui, pernai „Elmenhorster“ sultims gaminti „Eckes-Granini Lietuva“ į Lietuvą atsivežė 270 tonų koncentruotų apelsinų sulčių. Tuo atveju, jei sultys nebūtų buvusios koncentruotos, jų svoris siektų net 1567 tonas.

Koncentratas nėra konservantas

Vartotojams dairantis kuo natūralesnio maisto, dažniau gilinamasi ir į jo sudėtį. Dviprasmišką reputaciją įgijusių konservantų įrašymas etiketėje gali atbaidyti dalį pirkėjų, tačiau į rizikos zoną vien dėl panašaus sąskambio patenka ir žodis „koncentratas“.

Vaisių koncentratas yra vaisių sultys, iš kurių tiesiog pašalinta dalis vandens, todėl nieko bendro su konservantais tokios sultys neturi. Vaisių ar uogų koncentratai yra plačiai naudojami ne tik sultims gaminti, bet ir kitose maisto pramonės šakose: tai yra maisto produkto dalis, suteikianti charakteringą skonį, kvapą ar spalvą ir patys nieko negalėtų konservuoti.

Daugiau kaip 500 mln. gyventojų turinčiai Europos Sąjungai, skaičiuojama, tenka apytiksliai net pusė pasaulio sulčių importo, todėl Bendrija yra laikoma viena didžiausių sulčių rinkos žaidėjų pasaulyje.

TOP naujienos

„Rimi“ rasite šių pigesnių produktų vienai šaltsriubei: nustebins ne tik spalva

Iš pradžių gaspačo buvo gaminama sutrinant duoną, česnaką, alyvuogių aliejų ir actą, dažnai su pomidorais. Tai buvo valstiečių sriuba, kurią karštais vasaros mėnesiais valgydavo...

Horoskopai rugpjūčio 29 dienai

AVINASLinksmybės baigėsi, laikas vėl kibti į darbus. Turite viską, ko reikia sėkmei - gerų idėjų ir šaunią komandą. Ypač kruopščiai atlikite paruošiamuosius darbus, tada...

Įdomiausi faktai apie putpeles

Putpelių kiaušiniai jau dažnai perkami ir mielai vartojami, bet pirkėjai vis dažniau ieško išskirtinio produkto – putpelienos. Todėl putpelių augintojams UAB „Ariogalos grūdai“ pateikė...

Iš kokios pensijos gyvens tie, kurie dar neinvestuoja?

Lietuva, kaip ir visa Europa, susiduria su senėjančios visuomenės tendencija, todėl finansų ekspertai nuolat pabrėžia būtinybę papildomai kaupti pensijai. Pastaruoju metu smarkiai išaugus infliacijai,...

Prezidentė Dalia Grybauskaitė kviečia visus į dešimtąsias „Knygų Kalėdas“

Pirmąsias „Knygų Kalėdas“ 2011 m. inicijavusi Prezidentė globoja ir jubiliejinę akciją bei ragina dovanoti skaitymo džiaugsmą visiems, o ypač vaikams. Dėl pandemijos dešimtosios „Knygų Kalėdos“ bus kitokios, tačiau dar aktualesnės, nes skaitymas tapo viena didžiausių...

Jau prasidėjo: Palangą dvidešimtąjį kartą užkariauja mažoji žuvelė stinta

Palangą jau nuo šiandien užkariauja mažoji žuvelė stinta. Tradicinis žvejiškas, beje, jubiliejinis dvidešimtasis festivalis jau prasidėjo ir tęsis visą savaitgalį. Organizatoriai žada, jog šiais metais šventė „Palangos stinta“ bus tikrai išskirtinė, juk visgi jubiliejinė,...

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS