Penktadienis, 19 balandžio, 2024

Po švenčių likęs maistas: kaip sumaniai supakuoti likučius ir mėgautis šviežumu?

Ar jau skaitėte?

Sauted mixed vegetables food photography recipe idea

Nors kasmet, atėjus gražiausioms žiemos šventėms, nerimaujame, kad nepasirūpinome visais valgiais, maisto vis tik lieka. Kad kruopščiai ruoštų mėsos, žuvies patiekalų, su meile keptų pyragų bei maišytų mišrainių greitai išmesti nereikėtų, lietuviško prekybos tinklo specialistai pataria, kaip likučius laikyti bei išsaugoti.

- Reklama -

Komercijos vadovės Vilmos Drulienės teigimu, šios šventės, kaip ir ankstesnės, atskleidžia, kad žuvis, mėsa ir įvairūs kepiniai yra patys svarbiausi ant lietuvių šventinio stalo, o iš jų paruošiami valgiai – neatsiejami nuo artimųjų susibūrimų bei tradicijų.

„Stebėdami tokias tendencijas, kasmet siekiame pirkėjams pasiūlyti tai, ko jie tikisi ir dar daugiau, todėl vis plečiame jau pagamintų žuvies ir mėsos gaminių bei pyragų su „Meistro kokybės“ ženklu asortimentą. Jie ne tik paįvairina stalą, bet ir palengvina pasiruošimą šventėms, kai brangų laiką galime leisti ne sukdamiesi virtuvėje, o bendraudami su šeima, giminaičiais bei draugais. Taip pat jau paruošti gaminiai leidžia tiksliau numatyti reikiamą kiekį, kad po švenčių netektų maisto likučių išmesti”, – sako V. Drulienė.

O norintiems išvengti maisto švaistymo ir mėgautis juo kuo ilgiau, maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas dalina likučių išsaugojimo bei laikymo patarimus.

Mėsa šviežumą išlaiko iki 3 mėnesių

Pasak A. Polenino, norint ilgiau išlaikyti antį ar kitą Kalėdoms paruoštą paukštienos patiekalą šviežią, likusią mėsą patartina dėti į šaldytuvą. Taip galiojimas prasitęsia 3–4 dienas, o atsidūrusi šaldiklyje, ji šviežumą išsaugo 2–3 mėnesius. Maisto gamybos eksperto teigimu, nepaisant to, kur produktai bus laikomi, svarbu nurinkti mėsą nuo kaulo. Tuomet ją užšaldyti pavyks greičiau, o išlaikyti šviežumą – ilgiau.

- Reklama -

Anot pašnekovo, svarbu, kad anties ar kitos paukštienos gabalėliai nebūtų susimaišę su saldžiarūgščiais padažais, keptomis daržovėmis – tai skatina maisto rūgimą.

„Keptas daržoves, bulves, padažą patartina atskirti ir taip pat užšaldyti. Jokiu būdu nereikėtų dėti maisto į šaldytuvą ar šaldiklį dar šilto. Taip tikimybė jam greičiau sugesti tik padidėja. Šios taisyklės galioja ir visiems keptiems paukštienos gaminiams, ir kiaulienai ar jautienai”, – apie maisto išsaugojimą užšaldant kalba A. Poleninas.

Švieži, lyg ką tik iškepti

Ekspertas pastebi – šventės be pyragų bei duonos gaminių – neįsivaizduojamos. Nors neretai visko suvalgyti nepavyksta, išsaugoti tai, kas liko, išties lengva.

„Kvietinė balta duona ar batonas išlieka švieži 2–3 dienas, ruginė duona – 3–5 dienas. Tačiau, įdėję juos į šaldytuvą, sumažinsite pelėsio tikimybę ir galėsite mėgautis šviežumu daugiau nei savaitę”, – aiškina A. Poleninas.

Pašnekovas priduria – šaltis apsaugos produktus nuo pelėsio, tačiau neilgam. Žinodami, kad neįveiksite viso kepalo, padalinkite jį riekelėmis ir dėkite į šaldiklį. O saldžių pyragų smaguriams ekspertas rekomenduoja jų nesupjaustyti į daugybę gabalėlių ir nevaišinti kiekvieno asmeniškai. Geriausia, pasak A. Polenino, laikyti visos formos kepinį nepjaustytą: taip jis nesudžius ir išliks minkštesnis.

„Visgi kai kurie pyragai gali tapti sausesni dėl šalčio. Tad šaldytuvas – ne visada geriausia išeitis. Jei pyragas papuoštas glaistu, neškite į balkoną: taip jis nepritrauks kitų, pavyzdžiui, silkės ar mišrainės kvapų. O jei dėsite į šaldytuvą, patartina uždengti plėvele. Pyragai be glaistų gali išbūti kambario temperatūroje iki trijų parų, jei bus laikomi sandariame ir orui nelaidžiame inde”, – dalijasi maisto A. Poleninas.

Žuvį pataria sūdyti, o vaišes – planuoti

Žuvis ant lietuvių šventinio stalo – dažnas ir laukiamas svečias. A. Polenino teigimu, ji šviežia dažniausiai išlieka dar 3–4 dienas nuo paruošimo. Tačiau žuvį, kuri yra stipriai sūdyta, marinuota ar rūkyta, įdėjus į šaldytuvą galima išsaugoti daugiau nei savaitę. Ji išliks šviežia, o nesūdytai, prieš nešant į balkoną ar šaldytuvą, verta nepagailėti druskos.

„Lietuvių mėgstamos silkės užšaldyti nepatartina – tai gana vandeninga žuvis. O kitokią įvairią apkeptą žuvį svarbu atskirti nuo citrusinių vaisių ar daržovių gabalėlių, kad greitai negestų, bei, uždarius sandariuose indeliuose, dėti į šaldytuvą. Todėl, prieš serviruojant ją ant stalo su vaisiais ar daržovėmis, planuokite svečius vaišinti tiek, kiek bus suvalgyta”, – rekomenduoja maisto gamybos ekspertas.

Jeigu vaišėms buvo naudojami žuvies konservai ir jų liko, A. Poleninas pataria atidarius skardinę maistą perdėti į kitą indą: „Metalas oksiduojasi ir gali patekti į produktus – tai greitai juos sugadina”.

Mišrainės padėkos suvalgytos iškart

Kokios gi žiemos šventės be mišrainių ir salotų. Tačiau, prieš patiekiant jas ant stalo, specialistas rekomenduoja kuo ilgiau laikyti neišmaišius, nors dažnai mėgstama pasiruošti patiekalus iš anksto.

„Mišrainių ir salotų galiojimas itin trumpas, tad ilgesnį šviežumą garantuoja kuo vėlesnis jų paruošimas ir pateikimas. Šie patiekalai taip pat netinkami šaldymui, nes jei jau yra sumaišyti su padažais”, – teigia A. Poleninas.

Todėl maisto žinovas pataria mišrainių ir salotų likučius, nuėmus nuo stalo, pirma sudėti į sandarų indelį, o tada – į šaldytuvą. A. Poleninas ragina juos suvalgytu kuo greičiau.

Ernesta Dapkienė
„Maximos“ komunikacijos ir korporacinių reikalų departamento direktorė

TOP naujienos

„Rimi.lt“ pristato naują prekių atsiėmimo būdą – pradeda veikti „Rimi Drive“

Šiandien, praėjus kiek daugiau nei dviem savaitėms nuo elektroninės parduotuvės veiklos pradžios, „Rimi Lietuva“ atidaro naują internetu įsigytų prekių atsiėmimo vietą „Rimi Drive“. Pagal...

Sausio 11-oji, pirmadienis, vardadieniai

Sausio 11-oji, pirmadienis, 3 savaitė. Saulė teka 8.36 val., leidžiasi 16.18 val. Dienos ilgumas 7.42 val. Mėnulis (delčia). N24.lt - NAUJAS! Vardadieniai: Marcijonas, Stefanija, Audrius, Vilnė, Palemonas. Orai šiandien: Iš vakarų...

Pirmadienis – pėsčiojo žūtis tamsiuoju paros metu

Gruodžio 21 dieną, pirmadienį, eismo įvykiuose, pirminiais duomenimis, žuvo 1 žmogus (pėsčiasis), sužeisti 4, tarp jų – 3 vairuotojai. Visi eismo įvykiai (5) įvyko...

Pavasarį išauga žmonių išlaidos: ekspertė pataria, kaip šiuo laikotarpiu planuoti biudžetą

Šylant orams ir artėjant atostogų sezonui, auga ir žmonių išlaidos. Pavasarį žmonės linkę dažniau pietauti lauko kavinėse, planuoti atostogas ir išvykas bei nepagailėti papildomų...

Greičiau nei į lietuvišką pajūrį: kas tautiečius traukia į visada saulėtą atostogų kryptį –...

Norint kokybiškai pailsėti ir už prieinamą kainą pasidžiaugti saulėtu oru, nebūtina toli skristi ar ilgas valandas keliauti automobiliu. Vos dvi valandos skrydžio ir jūs atsidursite saulėtoje Bulgarijoje, kur rasite ne tik gastronomines patirtis, gydomąsias...

Orijus Gasanovas: „Per šias Kalėdas visi pasijausime lyg emigrantai“

Neseniai iš kelionės po JAV ir Meksiką grįžęs Orijus Gasanovas parsivežė pilnus lagaminus kalėdinių dovanų. Tačiau šiemet jam teks pasukti galvą, ką daryti, kad dovanos laiku pasiektų bičiulius, nes įteikti kiekvienam asmeniškai tikriausiai nepavyks....

PORTALO SKAITOMIAUSI

JUMS PARINKTOS NAUJIENOS